chleb w piekarniku z mąki kukurydzianej z miodem i morelami

chleb jest przygotowywany łatwo i szybko, przechowywany przez długi czas. Bardzo praktyczne danie.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 78 % 50 g
288 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

teraz do domowego gotowania chleba używa się głównie wypiekaczy do chleba, ale czasami chcę czegoś bardziej tradycyjnego, aw tym przypadku mam cudowny przepis na chleb w piekarniku, który podzielił się ze mną przyjaciel. Niezwykle smaczny chleb, który można zjeść po posiłku z masłem i serem lub z czymkolwiek chcesz. Przede wszystkim przesiewam mąkę pszenną i kukurydzianą przez sito. Dodaj mleko, drożdże i oczywiście musli do miski z mieszanką - główną atrakcją tego kulinarnego przepisu. Robię zagłębienie pośrodku i wlewam do niego ciepłą wodę, miód i stopione masło. Wszystko dokładnie mieszam szpatułką teflonową i ręcznie ugniatam. Przerzucam ciasto na posypaną mąką deskę i starannie wyrabiam ciasto przez pięć minut, a następnie wsypuję do niego kawałki suszonej moreli i ugniatam przez kolejne pięć minut. Naoliwiam dużą patelnię, nadaję ciastu kulisty kształt i przenoszę do naoliwionej miski. Przykrywam lekko mokrym ręcznikiem i trzymam godzinę w ciepłym miejscu. Objętość ciasta powinna się podwoić. W międzyczasie naoliwiam blachę do pieczenia i nadaję ciastu Okrągły kształt na posypanym mąką stole, po lekkim dociśnięciu. Przenoszę bochenek na blachę do pieczenia, a na środku chleba wykonuję kręcone nacięcia. Kolejne pół godziny pod wilgotnym ręcznikiem i w ciepłym miejscu. Ogrzewam piekarnik do 200 C, a następnie pieczę chleb w piekarniku przez około pół godziny, aż skórka stanie się twarda i rumiana. Na specjalnym stojaku na gorąco pozwalam chlebowi ostygnąć i podawać z dowolnym jedzeniem: daniami mięsnymi, sałatkami lub w buterdbrodach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Musli - 371   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy