Pieczony łosoś w piekarniku z kaparami i ziołami

wyśmienity lunch dla najbardziej wybrednych smakoszy! Smak Jadłem w restauracji, chcę gotować w domu. Przepis zapożyczony z De Dietrich.
partnerAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 76 % 19 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 0 % 0 g
199 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
łososia suszymy ręcznikami papierowymi, pieprzem i solą do smaku, układamy w formie wyłożonej papierem lub folią.
Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni. Pieczemy rybę przez 20 minut, aż stanie się matowa.
zrób relish. Drobno posiekaj cebulę, zioła, kapary. Wszystko wymieszaj z oliwą z oliwek, skórką z cytryny (startą) i sokiem z cytryny.
gotowy pieczony łosoś podajemy z relish.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy