rozpinaj z powidłami

Zachwyć krewnych-przygotuj pyszne wypieki na herbatę! . Rumiane kurtki natychmiast odlatują ze stołu. To wygrana-wygrana i idealny zamiennik zwykłych pasztecików!
LenochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 84 % 48 g
244 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

przygotuj ciasto na ciasto: aby to zrobić, w małym pojemniku wymieszaj 1 łyżkę mąki, cukier, drożdże i ciepłą wodę, pozostaw na 15-20 minut. Gdy na mieszance pojawią się bąbelki, dodaj jajko, wstępnie stopione masło, sól.

w osobnej misce przesiać część mąki solą i wlać ciasto. Zagniatamy miękkie ciasto, dodając resztę mąki w częściach, aby nie włożyć nadmiaru, a ciasto nie okazało się twarde. Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw na 60 minut, aby ciasto pasowało.

podziel ciasto na małe kawałki, rozwałkuj każdy kawałek, nadając mu okrągły kształt. Na środku rozprowadzamy gruby dżem (kładę 2 łyżeczki) i podnosząc krawędzie do środka, ściskamy go tak, aby w środku pozostał otwór około 2-3 cm.

nasmaruj blachę do pieczenia kawałkiem masła i ostrożnie rozłóż produkty. Już na blasze do pieczenia smarujemy je ubitym żółtkiem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni.

Czas pieczenia różni się w zależności od rodzaju piekarnika i wynosi około 25-30 minut. Rozpinanie powinno stać się różowe. Gotowe wypieki pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy na stole do gorącej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy