skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj ciasto na ciasto: aby to zrobić, w małym pojemniku wymieszaj 1 łyżkę mąki, cukier, drożdże i ciepłą wodę, pozostaw na 15-20 minut. Gdy na mieszance pojawią się bąbelki, dodaj jajko, wstępnie stopione masło, sól.
w osobnej misce przesiać część mąki solą i wlać ciasto. Zagniatamy miękkie ciasto, dodając resztę mąki w częściach, aby nie włożyć nadmiaru, a ciasto nie okazało się twarde. Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw na 60 minut, aby ciasto pasowało.
podziel ciasto na małe kawałki, rozwałkuj każdy kawałek, nadając mu okrągły kształt. Na środku rozprowadzamy gruby dżem (kładę 2 łyżeczki) i podnosząc krawędzie do środka, ściskamy go tak, aby w środku pozostał otwór około 2-3 cm.
nasmaruj blachę do pieczenia kawałkiem masła i ostrożnie rozłóż produkty. Już na blasze do pieczenia smarujemy je ubitym żółtkiem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni.
Czas pieczenia różni się w zależności od rodzaju piekarnika i wynosi około 25-30 minut. Rozpinanie powinno stać się różowe. Gotowe wypieki pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy na stole do gorącej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g

