ciasto Raffaello z mascarpone

lubisz kokosy? To ciasto jest dla ciebie! Bardzo smaczne! Naprawdę podobało mi się to ciasto. Delikatny biszkopt, który rozpływa się w ustach. Krem na bazie mascarpone i skondensowanego mleka bardzo dobrze go uzupełnia. Częstować.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 34 % 20 g
węglowodany 54 % 32 g
335 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Robimy bixvit.Przygotujemy takie produkty. Jajka, mąka, cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż jajka do filiżanki miksera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij z cukrem na puszystą pianę. Minimum 5 minut, jeśli masz mocny mikser. Jeśli nie 10 .

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę do masy w trzech etapach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj łopatką, wykonując ruchy składane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej do formy 24 cm pokrytej papierem. Rozgrzej piekarnik z wyprzedzeniem do 180gr. Stawiamy na 35 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec do suchej wykałaczki. Wyjmujemy gotowy biszkopt i pozwalamy mu ostygnąć w formie . Następnie wyjmujemy z formy i odstawiamy na jeden dzień. To obowiązkowa usługa. Wtedy biszkopt będzie łatwiejszy do cięcia i impregnacji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnego dnia pokrój go na 3 części. Impregnujemy impregnacją. Aby to zrobić, wymieszaj przegotowaną wodę ze skondensowanym mlekiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do kremu bierzemy mascarpone i mleko skondensowane.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze ubij mikserem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż krem na cieście. Możesz położyć orzechy lub zmielone cukierki Raffaello na śmietanie.Pozostaw trochę kremu do dekoracji.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe ciasto wkładamy do lodówki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Robienie glazury.Przygotuj czekoladę i śmietanę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podgrzej krem. I wlej je na czekoladę. Jeśli to konieczne, włóż go do kuchenki mikrofalowej. Aż czekolada całkowicie się rozpuści. Wymieszaj wszystko.Niech glazura lekko ostygnie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Polewamy ciasto lukrem. I posyp wiórkami kokosowymi na wierzchu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyciśnij krem na wierzch ciasta i włóż cukierki. Wkładamy do impregnacji na 5 godzin na zimno. Smacznego.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Kawałek!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy