ciabatta na zakwasie

nie przeraża cię długi proces gotowania? Spróbuj włoskiego chleba! Dla prawdziwych koneserów kuchni włoskiej. To naprawdę pyszny chleb. Chrupiąca skórka z miękkim i aromatycznym miękiszem. Nie bój się długiego procesu robienia zakwasu - warto! Zakwas jest doskonale przechowywany w lodówce i możesz regularnie zachwycać swoją rodzinę przewiewną ciabattą.
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 84 % 27 g
136 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 24 D 17 h 40 min

1. Zacznij przygotowywać zakwas. Włóż 25 gramów mąki żytniej i pszennej do słoika i zalej 100 ml soku. Przykryj słoik pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 48 godzin. Po 24 godzinach wymieszaj.

2. Czas minął-zobaczysz, że zakwas zaczął bulgotać. Wlać połowę mieszanki i ponownie dodać 100 ml soku i 25 gramów mąki żytniej i pszennej. Pozostaw na kolejny dzień.

3. Powtórz: wlej połowę mieszanki i dodaj 100 ml soku i 25 gramów mąki żytniej i pszennej. Pozostaw na kolejny dzień.

4. Przez 6 dni odświeżaj zakwas (codziennie), wlewając połowę mieszanki i dodając 100 ml wody i 25 g mąki żytniej i pszennej. Jeśli chcesz zrobić ciabattę pszenną, dodaj na tym etapie tylko mąkę pszenną(50 g).

5. Włóż gotowy zakwas do lodówki i odśwież go jak poprzednio, ale 1 raz na 48 godzin przez 5-14 dni.

6. Przygotuj ciasto. Weź 510 ml zakwasu, mąki, wody, mleka i oleju roślinnego. Wymieszaj mikserem i odstaw na 20 minut. Dodaj sól, wymieszaj i odstaw na 4 godziny. Pamiętaj, aby co godzinę mieszać ciasto.

7. Przykryj osadzone ciasto folią i wstaw do lodówki na 10-12 godzin.

8. Czas minął-ciasto posyp mąką, podziel na 2 części.

9. Piec na pergaminie posypanym mąką lub kaszą manną. Ciabatta piecze się w temperaturze 230 stopni przez 15 minut. Podczas pieczenia przykryj formę folią.

10. Usuń folię, piecz w 210 stopniach przez kolejne 15 minut.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sok ananasowy - 48   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy