ciasto czekoladowe z mascarpone

udane połączenie ciasta czekoladowego i serka śmietankowego. To wspaniałe ciasto według przepisu Niny tarasowej przypadnie do gustu miłośnikom najdelikatniejszego sera mascarpone. Chrupiąca górna skórka, topiące się kremowe nadzienie, miękkie ciasto - to nasze ciasto Shocomascarpone.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 48 % 31 g
węglowodany 43 % 28 g
407 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozpuść czekoladę i masło w łaźni wodnej, pozostaw do ostygnięcia

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dwa jajka wymieszać z 50 gr. cukru, dodać ser mascarpone

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz, aż będzie jednorodny

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do ciasta 3 jajka strącić ze 150 gr. cukier mikserem z dużą prędkością do uzyskania gęstej masy (8-10 minut)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po zwolnieniu prędkości miksera do średniej, cienkim strumieniem wlej ciepłą masę czekoladową, mieszając, aż będzie gładka. Mikser odłożyć na bok. W małych porcjach dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Formę o średnicy 24-26 cm, posmarować olejem, lekko odkurzyć mąką, wlać połowę ciasta, wygładzić. Lepiej jest wziąć dzieloną formę, ale nie mam odpowiedniej średnicy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż nadzienie

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać pozostałe ciasto, równomiernie rozprowadzając je na powierzchni nadzienia

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze t-180 ' przez około godzinę. Gotowy do sprawdzenia drewnianym szpikulcem, powinien łatwo wejść do ciasta, pozostając suchym. Gdy trochę ostygnie, możesz pokryć cukrem pudrem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozostaje tylko pokroić na kawałki i podać

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g

Podobne przepisy