skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozpuść czekoladę i masło w łaźni wodnej, pozostaw do ostygnięcia
Krok 2:
Dwa jajka wymieszać z 50 gr. cukru, dodać ser mascarpone
Krok 3:
Połącz, aż będzie jednorodny
Krok 4:
Do ciasta 3 jajka strącić ze 150 gr. cukier mikserem z dużą prędkością do uzyskania gęstej masy (8-10 minut)
Krok 5:
Po zwolnieniu prędkości miksera do średniej, cienkim strumieniem wlej ciepłą masę czekoladową, mieszając, aż będzie gładka. Mikser odłożyć na bok. W małych porcjach dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką.
Krok 6:
Formę o średnicy 24-26 cm, posmarować olejem, lekko odkurzyć mąką, wlać połowę ciasta, wygładzić. Lepiej jest wziąć dzieloną formę, ale nie mam odpowiedniej średnicy.
Krok 7:
Rozłóż nadzienie
Krok 8:
Wlać pozostałe ciasto, równomiernie rozprowadzając je na powierzchni nadzienia
Krok 9:
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze t-180 ' przez około godzinę. Gotowy do sprawdzenia drewnianym szpikulcem, powinien łatwo wejść do ciasta, pozostając suchym. Gdy trochę ostygnie, możesz pokryć cukrem pudrem.
Krok 10:
Pozostaje tylko pokroić na kawałki i podać
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g