skład / składniki
metoda gotowania
1. Czereśnie wyjmujemy z zamrażarki, wkładamy do głębokiej miski, posypujemy mieszanką cukru i skrobi, mieszamy.
2. Ciasto dzielimy na dwie części i cienko rozwałkowujemy, posypując mąką powierzchnię roboczą.
3. Wybieramy okrągłe naczynie do pieczenia (powinno być płaskie) i smarujemy masłem.
4. Jedną z warstw ciasta układamy na formie, tak aby krawędzie ciasta były z marginesem. Nadzienie układamy szczelnie, aby nie było luk, posypujemy wiśnie posiekanymi orzechami włoskimi.
5. Przykryj ciasto drugą warstwą ciasta, owijając krawędzie dolnej warstwy na górze. Na środku górnej warstwy ciasta wykonujemy mały otwór, aby para miała miejsce do wyjścia.
6. Wysyłamy ciasto osetyjskie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około pół godziny, aż wierzch się zarumieni.
7. Gorące ciasto posmarować masłem, ostudzić i wyjąć z formy.
przysmak dla dorosłych i dzieci jest gotowy! Słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe - 320 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe - 226 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g