Charlotte z mrożonymi wiśniami

pyszne ciasto na rodzinną herbatę. Zachwyć swoich krewnych! Charlotte to bardzo wszechstronne ciasto. Można w nim zmieniać owoce i jagody, regulować słodycz. Możesz nawet polać krówką czekoladową. Moi krewni uwielbiają to ciasto ze względu na jego przewiewność i owocowe nadzienie. A dla gości świetna uczta!
lerikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 70 % 32 g
213 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Wyjmij wiśnie z zamrażarki do rozmrożenia.
2. Dodaj sól do białek i ubij na gęstą pianę.
3. Włóż cukier do żółtek i ubij.
4. Przesiej mąkę i połącz z ubitymi żółtkami. Dobrze wymieszaj i nadal delikatnie mieszając dodaj ubite białka.
5. Przykryj formę pergaminem i posmaruj olejem.
5. Wlej część ciasta i dodaj wiśnie (wcześniej spuść nadmiar płynu z jagód, zwiń je w mące).
6. Wlać resztki ciasta.
7. Piec w 180 stopniach przez 50 minut. Po ugotowaniu odstaw w wyłączonym piekarniku na 8-10 minut.
8. Gotowe i schłodzone ciasto posyp cukrem pudrem.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mrożone wiśnie - 46   kcal/100g

Podobne przepisy