Charlotte z mrożonymi wiśniami
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Wyjmij wiśnie z zamrażarki do rozmrożenia.
2. Dodaj sól do białek i ubij na gęstą pianę.
3. Włóż cukier do żółtek i ubij.
4. Przesiej mąkę i połącz z ubitymi żółtkami. Dobrze wymieszaj i nadal delikatnie mieszając dodaj ubite białka.
5. Przykryj formę pergaminem i posmaruj olejem.
5. Wlej część ciasta i dodaj wiśnie (wcześniej spuść nadmiar płynu z jagód, zwiń je w mące).
6. Wlać resztki ciasta.
7. Piec w 180 stopniach przez 50 minut. Po ugotowaniu odstaw w wyłączonym piekarniku na 8-10 minut.
8. Gotowe i schłodzone ciasto posyp cukrem pudrem.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mrożone wiśnie - 46 kcal/100g