skład / składniki
metoda gotowania
w przygotowaniu ciasto nie jest kapryśne. Najpierw przygotuj biszkopt:
- w misce rozbijamy jajka, dodajemy cukier i trzepaczką ubijamy masę do puszystości (trzepaczkę można zastąpić mikserem, aby uzyskać idealny efekt);
- dodaj śmietanę i gaszoną sodę, kontynuuj ubijanie;
- przesiej mąkę i włóż Części do ciasta, delikatnie mieszając każdą porcję, starając się uzyskać jednorodną konsystencję (masa powinna być płynna, podobna do ciasta naleśnikowego);
- rozłóż 1/3 ciasta w okrągłym kształcie o średnicy około 23-24 cm, pokrytym pergaminem, Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Biszkopt piecze się szybko-dosłownie 15 minut i ciasto jest gotowe;
- do pozostałego ciasta dodajemy kakao i śmietanę, dokładnie mieszając dodane składniki;
- rozłóż ciasto w innej formie (średnica nie ma znaczenia), którą również należy przykryć pergaminem i wysłać do piekarnika na 25 minut.
teraz przygotuj krem. Aby to zrobić, wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem i wanilią w blenderze.
zbieranie ciasta:
- rozłóż biały biszkopt na płaskim naczyniu, nasącz syropem (lub likierem), posmaruj kremem i rozłóż mandarynki pokrojone w plasterki;
- pokrój schłodzony biszkopt czekoladowy w kostkę, zanurz każdy kawałek w śmietanie i rozłóż w dowolnej kolejności, tworząc zjeżdżalnię (staramy się szczelnie układać kostki, aby uniknąć pustej przestrzeni w cieście).
gotowanie glazury:
- w małym rondlu wymieszaj śmietanę, kakao, cukier i masło;
- dobrze wymieszaj powstałą masę i podgrzej na średnim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia;
- wlać ciasto gotowym lukrem, posypać wstępnie posiekanymi orzechami włoskimi.
" Ruiny hrabiego " wysyłamy do lodówki w celu impregnacji.
po dwóch godzinach można podać smakołyk.
słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g