ciasto Hrabiowskie z kwaśną śmietaną

doskonałe ciasto! Piękny i bardzo smaczny! Ciasto & quot; Hrabiowskie ruiny & quot; z pewnością stanie się gwoździem programu na świątecznym stole. Delikatne ciasto biszkoptowe, śmietana, polewa czekoladowa, uzupełnione owocami, nie pozostawi obojętnym żadnego z gości.
lobodaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 27 % 15 g
węglowodany 64 % 35 g
289 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 50 min

w przygotowaniu ciasto nie jest kapryśne. Najpierw przygotuj biszkopt:

- w misce rozbijamy jajka, dodajemy cukier i trzepaczką ubijamy masę do puszystości (trzepaczkę można zastąpić mikserem, aby uzyskać idealny efekt);
- dodaj śmietanę i gaszoną sodę, kontynuuj ubijanie;
- przesiej mąkę i włóż Części do ciasta, delikatnie mieszając każdą porcję, starając się uzyskać jednorodną konsystencję (masa powinna być płynna, podobna do ciasta naleśnikowego);
- rozłóż 1/3 ciasta w okrągłym kształcie o średnicy około 23-24 cm, pokrytym pergaminem, Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Biszkopt piecze się szybko-dosłownie 15 minut i ciasto jest gotowe;
- do pozostałego ciasta dodajemy kakao i śmietanę, dokładnie mieszając dodane składniki;
- rozłóż ciasto w innej formie (średnica nie ma znaczenia), którą również należy przykryć pergaminem i wysłać do piekarnika na 25 minut.

teraz przygotuj krem. Aby to zrobić, wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem i wanilią w blenderze.

zbieranie ciasta:

- rozłóż biały biszkopt na płaskim naczyniu, nasącz syropem (lub likierem), posmaruj kremem i rozłóż mandarynki pokrojone w plasterki;
- pokrój schłodzony biszkopt czekoladowy w kostkę, zanurz każdy kawałek w śmietanie i rozłóż w dowolnej kolejności, tworząc zjeżdżalnię (staramy się szczelnie układać kostki, aby uniknąć pustej przestrzeni w cieście).

gotowanie glazury:

- w małym rondlu wymieszaj śmietanę, kakao, cukier i masło;
- dobrze wymieszaj powstałą masę i podgrzej na średnim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia;
- wlać ciasto gotowym lukrem, posypać wstępnie posiekanymi orzechami włoskimi.

" Ruiny hrabiego " wysyłamy do lodówki w celu impregnacji.

po dwóch godzinach można podać smakołyk.

słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy