skład / składniki
metoda gotowania
pierwszą rzeczą, którą zrobimy , jest przygotowanie mąki z semoliny, dla której zmielimy połowę semoliny za pomocą blendera. W głębokiej misce połącz powstałą mąkę mannę, kaszę mannę, mąkę żytnią i pszenną.
w osobnym małym pojemniku rozcieńczyć mleko wodą, dodać drożdże, wymieszać. Połącz z mieszanką mąki, zagniataj ciasto. W tym procesie dodaj szczyptę soli i oliwy z oliwek. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie, nie przyklejające się do rąk.
ciasto zwijamy w bułkę i pokrywamy folią spożywczą, wysyłamy do lodówki w celu dojrzewania. Po dniu wyjmujemy ciasto, lekko ugniatamy i zostawiamy na kolejny dzień.
po 48 godzinach wyjmujemy ciasto, dzielimy na trzy części. Nadajemy ciabatcie pożądany kształt (owalny lub okrągły - opcjonalnie). Na blasze do pieczenia, uprzednio wyłożonej pergaminem, układamy chleb, zachowując odległość 4-5 cm.
Rozgrzej piekarnik do 25 stopni, aby był ciepły i przykrywając blachę do pieczenia ręcznikiem, Wyślij do proofingu. Po około półtorej godzinie wyjmujemy blachę do pieczenia - bochenki wzrosną, staną się wspanialsze.
teraz nadszedł czas, aby rozgrzać piekarnik do 230 stopni i piec ciabattę, obniżając temperaturę do około 200-210 stopni przez 25-30 minut.
pyszny chleb jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g