ciabatta żytnia

Dołącz do miłośników kuchni włoskiej! Peki ciabattu! Ciabatta to słynny włoski chleb. I chociaż będziesz musiał trochę majstrować przy teście-wynik jest tego wart! Proponuję zrobić ciabattę z dodatkiem mąki żytniej, aby chleb był zdrowszy.
ZorianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 81 % 44 g
237 kcal
IG: 0 / 36 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 2 h 45 min

pierwszą rzeczą, którą zrobimy , jest przygotowanie mąki z semoliny, dla której zmielimy połowę semoliny za pomocą blendera. W głębokiej misce połącz powstałą mąkę mannę, kaszę mannę, mąkę żytnią i pszenną.

w osobnym małym pojemniku rozcieńczyć mleko wodą, dodać drożdże, wymieszać. Połącz z mieszanką mąki, zagniataj ciasto. W tym procesie dodaj szczyptę soli i oliwy z oliwek. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie, nie przyklejające się do rąk.

ciasto zwijamy w bułkę i pokrywamy folią spożywczą, wysyłamy do lodówki w celu dojrzewania. Po dniu wyjmujemy ciasto, lekko ugniatamy i zostawiamy na kolejny dzień.

po 48 godzinach wyjmujemy ciasto, dzielimy na trzy części. Nadajemy ciabatcie pożądany kształt (owalny lub okrągły - opcjonalnie). Na blasze do pieczenia, uprzednio wyłożonej pergaminem, układamy chleb, zachowując odległość 4-5 cm.

Rozgrzej piekarnik do 25 stopni, aby był ciepły i przykrywając blachę do pieczenia ręcznikiem, Wyślij do proofingu. Po około półtorej godzinie wyjmujemy blachę do pieczenia - bochenki wzrosną, staną się wspanialsze.

teraz nadszedł czas, aby rozgrzać piekarnik do 230 stopni i piec ciabattę, obniżając temperaturę do około 200-210 stopni przez 25-30 minut.

pyszny chleb jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy