ciabatta z cebulą

włoski chleb dmuchany. Piec dla rodziny! Pyszny biały włoski chleb-ciabatta, bardzo go kocham. W mojej rodzinie nie je się dużo białego chleba, ciabatta jest dla mnie darem niebios. Żaden chleb ze sklepu nie może się równać z domową i aromatyczną ciabattą! Szczególnie podoba nam się wersja gotowania z cebulą.
Kostka RubikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 83 % 34 g
164 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

Czas gotowania: 13 h 2 min

1. Wymieszaj mąkę z solą i przesiej.
2. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody.
3. Dodaj mąkę przesianą solą i rozcieńczone drożdże do wody. Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i pozostawić na 10 godzin. Zostawiam w nocy.
4. Przygotowane ciasto złożyć kilka razy w kształcie kwadratu, nie zapomnij dodać mąki. Długość boku powinna wynosić około 16 cm, a podczas składania dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
5. Ciasto powinno stać przez kolejne 1-1, 5 godziny, aż będzie dobrze dopasowane - nie powinno się sprężynować.
6. Ciabatta jest pieczona na kamieniu, robię to na cegle szamotowej. Rozgrzej piekarnik z cegłą w temperaturze 250 stopni. Ciasto podzielić na 2 części, przełożyć na pergamin i położyć na rozgrzanej cegle.
7. Piec 45 minut, aż skórka będzie ciemna. Pod koniec gotowania, 10-15 minut przed zakończeniem pieczenia, włóż mały pojemnik z wodą do piekarnika lub możesz piec pierwsze 20 minut pod pokrywką.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy