skład / składniki
metoda gotowania
1. Wymieszaj mąkę z solą i przesiej.
2. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody.
3. Dodaj mąkę przesianą solą i rozcieńczone drożdże do wody. Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i pozostawić na 10 godzin. Zostawiam w nocy.
4. Przygotowane ciasto złożyć kilka razy w kształcie kwadratu, nie zapomnij dodać mąki. Długość boku powinna wynosić około 16 cm, a podczas składania dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
5. Ciasto powinno stać przez kolejne 1-1, 5 godziny, aż będzie dobrze dopasowane - nie powinno się sprężynować.
6. Ciabatta jest pieczona na kamieniu, robię to na cegle szamotowej. Rozgrzej piekarnik z cegłą w temperaturze 250 stopni. Ciasto podzielić na 2 części, przełożyć na pergamin i położyć na rozgrzanej cegle.
7. Piec 45 minut, aż skórka będzie ciemna. Pod koniec gotowania, 10-15 minut przed zakończeniem pieczenia, włóż mały pojemnik z wodą do piekarnika lub możesz piec pierwsze 20 minut pod pokrywką.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g