skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie bezy. Aby to zrobić, ubij białka szczyptą soli, aż zwiększą swoją objętość. Następnie dodaj cukier puder i kontynuuj ubijanie. Masa białkowa powinna stać się gęsta, a po obróceniu pojemnika nie wypadać ani nie wypływać z niego.
wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i za pomocą torebki z ciastem ułóż okrągłe ciasta. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Białka należy odpowiednio wysuszyć, a to zajmie półtorej godziny (zależy to od rodzaju piekarnika).
nie spiesz się, aby usunąć ciastka z blachy do pieczenia, pozwól im ostygnąć przez trzydzieści minut.
przygotuj krem: za pomocą miksera wymieszaj zmiękczone masło ze skondensowanym mlekiem.
zanurz każdą bezę w śmietanie i rozłóż z nich ciasto, tworząc zjeżdżalnię. Każdą warstwę posypujemy wstępnie startą czekoladą i posiekanymi orzechami włoskimi
(orzechy należy usmażyć na suchej patelni lub kalcynować w piekarniku).
gotowe ciasto wysyłamy do lodówki. Po 40-60 minutach" Hrabiowskie ruiny " uroczyście podajemy na stole i cieszymy wszystkich zebranych eleganckim przysmakiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g