biszkopt z nadzieniem orzechowym i gotowanym skondensowanym mlekiem

taki deser nie pozostawi nikogo obojętnym! Łatwy i pyszny deser. Ciasto biszkoptowe z nadzieniem orzechowym to pyszny dodatek do herbaty.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 25 % 17 g
węglowodany 65 % 45 g
358 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.

ubij jajka z cukrem, wanilią i masłem.
dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
wlej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut.
roztop masło, wymieszaj z orzechami włoskimi.
żółtka ubić z cukrem, wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia.
wymieszaj orzechy włoskie i mieszankę jajeczną.
wyjmij gotowy biszkopt, posmaruj gotowanym skondensowanym mlekiem, ułóż ciasto orzechowe.
włóż ciasto z powrotem do piekarnika na 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
ubij białka z cukrem pudrem w łaźni wodnej na twarde szczyty.
wyjmij biszkopt z piekarnika.
wyciśnij bezy z worka do szprycowania wstążkami.
wymieszałem część bezy z barwnikiem spożywczym i położyłem takie nici z bezy.
włóż ciasto do piekarnika w temperaturze 70 stopni na godzinę.
pokrój ciasto na ciasteczka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Gotowy budyń - 135   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy