drożdżowy biały chleb na oliwie z oliwek

co może być smaczniejszego niż domowy świeży chleb? Proste i smaczne! Nie ma to jak domowy chleb! Bardzo smaczny biały chleb z chrupiącą skórką i delikatnym miękiszem.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 76 % 44 g
268 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

suche szybko działające drożdże rozcieńczamy w szklance ciepłej wody z łyżeczką cukru. Przykryj folią i pozostaw pod ręcznikiem, aż pojawi się piana.

przesiać mąkę.

podgrzej wodę 230 ml Do pokoju.temp.. rozpuścić w nim sól i cukier.

wlej tę wodę do mąki, dodaj drożdże, oliwę z oliwek. Zagnieść elastyczne ciasto.

ugniataj ciasto przez 10-15 minut.

nasmaruj naczynie do proofingu olejem, włóż do niego ciasto, posmaruj olejem. Przykryj jedzenie.film i usuń w ciemne, ciepłe miejsce na półtorej godziny.

gdy ciasto w trzech zarach wzrośnie, ugniataj je i uderz o stół, aby usunąć nadmiar powietrza.

rozwałkuj w prostokąt, przekręć go w rolkę, ściśnij krawędź.

rozwałkuj ciasto, aby szew zniknął, a kształt stał się owalny. Wytnij górę.

Przenieś chleb do formy, smarując go olejem, zamknij i odstaw na pół godziny.

posmaruj wierzch ciasta wodą, przykryj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 g na 10-15 minut.

zdejmij pokrywkę, piec w 200 30-40 minut do skórki.

po przytrzymaniu chleba w uchylonym piekarniku przez 5-7 minut, aby się nie popękał.

wyjmij, przykryj ręcznikiem, pozwól mu ostygnąć. Następnie wyjmij z formy i ostudź na ruszcie, przykrywając ręcznikiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy