skład / składniki
gotowanie krok po kroku
suche szybko działające drożdże rozcieńczamy w szklance ciepłej wody z łyżeczką cukru. Przykryj folią i pozostaw pod ręcznikiem, aż pojawi się piana.
przesiać mąkę.
podgrzej wodę 230 ml Do pokoju.temp.. rozpuścić w nim sól i cukier.
wlej tę wodę do mąki, dodaj drożdże, oliwę z oliwek. Zagnieść elastyczne ciasto.
ugniataj ciasto przez 10-15 minut.
nasmaruj naczynie do proofingu olejem, włóż do niego ciasto, posmaruj olejem. Przykryj jedzenie.film i usuń w ciemne, ciepłe miejsce na półtorej godziny.
gdy ciasto w trzech zarach wzrośnie, ugniataj je i uderz o stół, aby usunąć nadmiar powietrza.
rozwałkuj w prostokąt, przekręć go w rolkę, ściśnij krawędź.
rozwałkuj ciasto, aby szew zniknął, a kształt stał się owalny. Wytnij górę.
Przenieś chleb do formy, smarując go olejem, zamknij i odstaw na pół godziny.
posmaruj wierzch ciasta wodą, przykryj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 g na 10-15 minut.
zdejmij pokrywkę, piec w 200 30-40 minut do skórki.
po przytrzymaniu chleba w uchylonym piekarniku przez 5-7 minut, aby się nie popękał.
wyjmij, przykryj ręcznikiem, pozwól mu ostygnąć. Następnie wyjmij z formy i ostudź na ruszcie, przykrywając ręcznikiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g