skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Krok 3:
Krok 4:
Krok 5:
Krok 6:
Krok 7:
Krok 8:
Krok 9:
Krok 10:
Krok 11:
Krok 12:
Krok 13:
Krok 14:
Krok 15:
Krok 16:
Krok 17:
Krok 18:
Krok 19:
Krok 20:
Krok 21:
Krok 22:
Krok 23:
Krok 24:
Krok 25:
Krok 26:
Krok 27:
Krok 28:
Krok 29:
Krok 30:
Krok 31:
Krok 32:
Krok 33:
Krok 34:
Krok 35:
Krok 36:
Krok 37:
Krok 38:
Krok 39:
Krok 40:
Krok 41:
Krok 42:
Krok 43:
Krok 44:
Krok 45:
Krok 46:
Krok 47:
Krok 48:
Krok 49:
Krok 50:
Krok 51:
Krok 52:
Krok 53:
Krok 54:
Krok 55:
Krok 56:
Krok 57:
Krok 58:
Krok 59:
Krok 60:
Krok 61:
Krok 62:
Tworzenie bazy z wagonem.
podgrzej śmietanę na niezbyt dużym ogniu, a następnie usuń ją z pieca, dodaj czekoladę na kawałki i mieszaj, aż będzie gładka.
oddziel żółtka od białek, ubij z cukrem, aż będą puszyste. Ubijając, wlej do nich masę czekoladową.
wlej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia do żółtek, wymieszaj.
ubij białka w stabilną pianę ze szczyptą soli. Dodaj białka do ciasta, delikatnie mieszając od góry do dołu.
masę przenosimy na blachę do pieczenia z pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160gr przez około 15-20 minut. Biszkopt musi być gotowy.
wykonujemy impregnację.
parzymy herbatę, lekko ją schładzamy, wlewamy Syrop waniliowy (1:1). Możesz wziąć dowolny Nie kolorowy syrop.
wagon Cylindryczny.
ubij zimne białka z cukrem i wodą, aż będą puszyste.
dodaj żółtka, puree szpinakowe, ubij mikserem z małą prędkością. Wlej przesianą mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, wanilinę. Mieszać.
umieść na blasze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 g na 10-13 minut.
zwilż ręcznik kuchenny, posyp go cukrem. Biszkopt przewracamy na ręcznik, zwilżamy pergamin i usuwamy.
zwijamy biszkopt bez wysiłku. Naprawiamy rolkę nitką lub taśmą w dwóch miejscach. Niech ostygnie.
krem.
ubij zimną śmietanę do twierdzy z cukrem.puder.
podgrzej śmietanę, zdejmij z ognia, włóż czekoladę na kawałki, wymieszaj.
wyrabiamy glazurowane sery widelcem, łączymy z czekoladą, ubijamy.
gdy masa ostygnie, wymieszaj ją ze śmietaną i ubij.
koła są ciasteczkami.
śliwka.olej wcieramy w cukier.pudrem do puszystości. Wbij jajko. Dodaj cynamon, przesianą mąkę, kakao, sól. Zagnieść mocne ciasto. Zwijamy go i owijamy folią. Wkładamy do zamrażarki na 20 minut.
wyjmujemy, zwijamy, wycinamy koła grubości. 5-7 mm. jedno z kółek powinno być równe średnicy rolki.
przenosimy kubki na blachę do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 GR przez 10-15 minut. Ochładzać.
lukier.
namocz żelatynę, a następnie rozpuść ją na ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Ostudzić lekko.
krem jest podgrzewany. Rozbijamy czekoladę, wkładamy do gorącej śmietany, mieszamy. Tutaj kładziemy żelatynę i mieszamy. Lekko ostudzić.
zbieranie tortu Lokomotywa parowa
z ciemnego herbatnika wycinamy podstawę-platformę o szerokości 11 cm, długości 31 cm. Z pozostałego ciasta wycinamy prostokąty o szerokości 11 cm i długości 10 cm. Od herbatnika do wagonu cylindrycznego wycinamy prostokąty 10x11, mam dwa.
posmaruj platformę kremem. Układamy prostokąty od lewej krawędzi, każdy z nich smarujemy kremem. Kładziemy je jeden na drugim-pięć sztuk. To wagon. Jego" dach " smarujemy kremem.
wycinki z ciemnego ciasta wkładamy do lodówki w torbie.
podczas gdy krem jest miękki, lepiej przebić całą konstrukcję szaszłykami i wstawić do lodówki na godzinę.
rozwiń rolkę, dobrze posmaruj kremem. Zwiń, ale nie ciasno. Zawiń w pergamin i folię i wstaw do lodówki. Krem też.
wyjmij wszystkie zamrożone części z lodówki.
rozwiń rolkę, odetnij krawędzie, aby Długość rolki była równa pozostałej części platformy. Mam 18 cm, kładziemy rolkę na platformie, mocujemy ją kremem z wagonem, lekko dociskamy do platformy, aby była dobrze zamocowana.
Włóż trochę kremu do torby i wyciśnij krem na boki bułki. Z ciemnego herbatnika wycinamy prostokąty i mocujemy je po bokach cylindra, z przodu, na sprzęgle z wagonami. Każdy szczegół musi być przymocowany do kremu, aby jego wierzch był lekko pokryty kremem. Wkładamy lokomotywę parową do lodówki na pół godziny.
teraz krem mocujemy koła do lokomotywy parowej - 12 sztuk. Jedno ciastko mocujemy do "nosa" lokomotywy parowej. Ciasto kładziemy na zimno na 20 minut.
teraz kładziemy lokomotywę parową na grillu i nalejemy ją polewą czekoladową, starając się, aby leżała równomiernie.
posyp ciasto posypką, udekoruj według uznania. Na przykład zrobiłem napis i okna z białej czekolady.
włóż ciasto na noc do lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Masa serowa - 207 kcal/100g
- Serki twarogowe - 380 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Herbata - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal / 100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g