Tort Parowóz

oryginalne, delikatne ciasto to najlepszy prezent dla Twojego dziecka! Smaczna kompozycja i ciekawy design. Przygotowywałam tort na urodziny mojego syna. Był całkowicie zachwycony! Okazało się, że ciasto jest bardzo smaczne i delikatne.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 26 % 15 g
węglowodany 63 % 36 g
314 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 13 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.
  27. Krok 27:

    Krok 27.
  28. Krok 28:

    Krok 28.
  29. Krok 29:

    Krok 29.
  30. Krok 30:

    Krok 30.
  31. Krok 31:

    Krok 31.
  32. Krok 32:

    Krok 32.
  33. Krok 33:

    Krok 33.
  34. Krok 34:

    Krok 34.
  35. Krok 35:

    Krok 35.
  36. Krok 36:

    Krok 36.
  37. Krok 37:

    Krok 37.
  38. Krok 38:

    Krok 38.
  39. Krok 39:

    Krok 39.
  40. Krok 40:

    Krok 40.
  41. Krok 41:

    Krok 41.
  42. Krok 42:

    Krok 42.
  43. Krok 43:

    Krok 43.
  44. Krok 44:

    Krok 44.
  45. Krok 45:

    Krok 45.
  46. Krok 46:

    Krok 46.
  47. Krok 47:

    Krok 47.
  48. Krok 48:

    Krok 48.
  49. Krok 49:

    Krok 49.
  50. Krok 50:

    Krok 50.
  51. Krok 51:

    Krok 51.
  52. Krok 52:

    Krok 52.
  53. Krok 53:

    Krok 53.
  54. Krok 54:

    Krok 54.
  55. Krok 55:

    Krok 55.
  56. Krok 56:

    Krok 56.
  57. Krok 57:

    Krok 57.
  58. Krok 58:

    Krok 58.
  59. Krok 59:

    Krok 59.
  60. Krok 60:

    Krok 60.
  61. Krok 61:

    Krok 61.
  62. Krok 62:

    Krok 62.

Tworzenie bazy z wagonem.

podgrzej śmietanę na niezbyt dużym ogniu, a następnie usuń ją z pieca, dodaj czekoladę na kawałki i mieszaj, aż będzie gładka.

oddziel żółtka od białek, ubij z cukrem, aż będą puszyste. Ubijając, wlej do nich masę czekoladową.

wlej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia do żółtek, wymieszaj.

ubij białka w stabilną pianę ze szczyptą soli. Dodaj białka do ciasta, delikatnie mieszając od góry do dołu.

masę przenosimy na blachę do pieczenia z pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160gr przez około 15-20 minut. Biszkopt musi być gotowy.

wykonujemy impregnację.

parzymy herbatę, lekko ją schładzamy, wlewamy Syrop waniliowy (1:1). Możesz wziąć dowolny Nie kolorowy syrop.

wagon Cylindryczny.

ubij zimne białka z cukrem i wodą, aż będą puszyste.

dodaj żółtka, puree szpinakowe, ubij mikserem z małą prędkością. Wlej przesianą mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, wanilinę. Mieszać.

umieść na blasze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 g na 10-13 minut.

zwilż ręcznik kuchenny, posyp go cukrem. Biszkopt przewracamy na ręcznik, zwilżamy pergamin i usuwamy.

zwijamy biszkopt bez wysiłku. Naprawiamy rolkę nitką lub taśmą w dwóch miejscach. Niech ostygnie.

krem.

ubij zimną śmietanę do twierdzy z cukrem.puder.

podgrzej śmietanę, zdejmij z ognia, włóż czekoladę na kawałki, wymieszaj.

wyrabiamy glazurowane sery widelcem, łączymy z czekoladą, ubijamy.

gdy masa ostygnie, wymieszaj ją ze śmietaną i ubij.

koła są ciasteczkami.

śliwka.olej wcieramy w cukier.pudrem do puszystości. Wbij jajko. Dodaj cynamon, przesianą mąkę, kakao, sól. Zagnieść mocne ciasto. Zwijamy go i owijamy folią. Wkładamy do zamrażarki na 20 minut.

wyjmujemy, zwijamy, wycinamy koła grubości. 5-7 mm. jedno z kółek powinno być równe średnicy rolki.

przenosimy kubki na blachę do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 GR przez 10-15 minut. Ochładzać.

lukier.

namocz żelatynę, a następnie rozpuść ją na ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Ostudzić lekko.

krem jest podgrzewany. Rozbijamy czekoladę, wkładamy do gorącej śmietany, mieszamy. Tutaj kładziemy żelatynę i mieszamy. Lekko ostudzić.

zbieranie tortu Lokomotywa parowa

z ciemnego herbatnika wycinamy podstawę-platformę o szerokości 11 cm, długości 31 cm. Z pozostałego ciasta wycinamy prostokąty o szerokości 11 cm i długości 10 cm. Od herbatnika do wagonu cylindrycznego wycinamy prostokąty 10x11, mam dwa.

posmaruj platformę kremem. Układamy prostokąty od lewej krawędzi, każdy z nich smarujemy kremem. Kładziemy je jeden na drugim-pięć sztuk. To wagon. Jego" dach " smarujemy kremem.

wycinki z ciemnego ciasta wkładamy do lodówki w torbie.

podczas gdy krem jest miękki, lepiej przebić całą konstrukcję szaszłykami i wstawić do lodówki na godzinę.

rozwiń rolkę, dobrze posmaruj kremem. Zwiń, ale nie ciasno. Zawiń w pergamin i folię i wstaw do lodówki. Krem też.

wyjmij wszystkie zamrożone części z lodówki.

rozwiń rolkę, odetnij krawędzie, aby Długość rolki była równa pozostałej części platformy. Mam 18 cm, kładziemy rolkę na platformie, mocujemy ją kremem z wagonem, lekko dociskamy do platformy, aby była dobrze zamocowana.

Włóż trochę kremu do torby i wyciśnij krem na boki bułki. Z ciemnego herbatnika wycinamy prostokąty i mocujemy je po bokach cylindra, z przodu, na sprzęgle z wagonami. Każdy szczegół musi być przymocowany do kremu, aby jego wierzch był lekko pokryty kremem. Wkładamy lokomotywę parową do lodówki na pół godziny.

teraz krem mocujemy koła do lokomotywy parowej - 12 sztuk. Jedno ciastko mocujemy do "nosa" lokomotywy parowej. Ciasto kładziemy na zimno na 20 minut.

teraz kładziemy lokomotywę parową na grillu i nalejemy ją polewą czekoladową, starając się, aby leżała równomiernie.

posyp ciasto posypką, udekoruj według uznania. Na przykład zrobiłem napis i okna z białej czekolady.

włóż ciasto na noc do lodówki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Masa serowa - 207   kcal/100g
  • Serki twarogowe - 380   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Herbata - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal / 100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g

Podobne przepisy