ciasto toskańskie & quot; Panforte"

niezwykle bogate, satysfakcjonujące i pyszne ciasto nadaje się na post! W tłumaczeniu z włoskiego Panforte oznacza "twardy chleb". I oczywiście w Toskanii wszyscy robią to po swojemu. Zwyczajowo podaje się takie toskańskie ciasto w Boże Narodzenie. To ciasto jest nadal dobre, ponieważ można je gotować na czczo.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 11 % 8 g
węglowodany 83 % 62 g
361 kcal
IG: 15 / 6 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
na średnim ogniu w rondlu podgrzej miód z cukrem, mieszając. Doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić.

pokrój suszone owoce w kostkę, wymieszaj z orzechami (najlepiej w całości), dodaj przesianą mąkę, kakao, wszystkie przyprawy.

wlać karmel, wymieszać, zagnieść ciasto. Przenieś ciasto do formy z papierem, lekko dociśnij do dna.

przy 150gr musisz piec ciasto przez 45 minut. Następnie pozwól mu ostygnąć w formie. Posyp przed podaniem sah. puder.

ciasto toskańskie można przechowywać w lodówce przez długi czas, wstępnie owinięte folią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Figi - 49   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy