ciasto toskańskie & amp;quot; Panforte& quot;
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
na średnim ogniu w rondlu podgrzej miód z cukrem, mieszając. Doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić.
pokrój suszone owoce w kostkę, wymieszaj z orzechami (najlepiej w całości), dodaj przesianą mąkę, kakao, wszystkie przyprawy.
wlać karmel, wymieszać, zagnieść ciasto. Przenieś ciasto do formy z papierem, lekko dociśnij do dna.
przy 150gr musisz piec ciasto przez 45 minut. Następnie pozwól mu ostygnąć w formie. Posyp przed podaniem sah. puder.
ciasto toskańskie można przechowywać w lodówce przez długi czas, wstępnie owinięte folią.
pokrój suszone owoce w kostkę, wymieszaj z orzechami (najlepiej w całości), dodaj przesianą mąkę, kakao, wszystkie przyprawy.
wlać karmel, wymieszać, zagnieść ciasto. Przenieś ciasto do formy z papierem, lekko dociśnij do dna.
przy 150gr musisz piec ciasto przez 45 minut. Następnie pozwól mu ostygnąć w formie. Posyp przed podaniem sah. puder.
ciasto toskańskie można przechowywać w lodówce przez długi czas, wstępnie owinięte folią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Figi - 49 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g