ciasto twarogowe z jagodami wiśni i żelatyną

bardzo delikatny deser twarogowy. Apetyczny wygląd, boski smak! Wszyscy Bardzo smaczne ciasto twarogowo-wiśniowe.
yulsyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 18 % 13 g
węglowodany 73 % 52 g
254 kcal
IG: 53 / 0 / 47

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

pokrój śliwkę na kawałki.masło, wymieszaj z mąką, nadal siekając. Masa powinna stać się prawie jednorodna, z drobnym okruchem.

włóż cukier (150 g) do twarogu, wymieszaj z mąką, zagniataj ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na półtorej godziny.

mrożone wiśnie lub jagody, które masz, włóż do rondla, tutaj cukier (do smaku), włącz mały ogień.

podczas podgrzewania wiśni sok zostanie uwolniony, więc nie można dodawać wody.

osobno namocz żelatynę. Gdy tylko wiśnie się zagotują, wyłącz ogień, dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści. I sprzątamy w chłodnym miejscu.

rozwałkuj ciasto na 0,5-1 cm, rozprowadź w naczyniu do pieczenia. Wykonujemy szereg nakłuć widelcem.

pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 przez 15-20 minut na złoty kolor.

rozłóż na upieczonej podstawie wiśni (spuść płyn). Ciasto wkładamy do lodówki. Oddzielnie schładzamy sok.

gdy sok zacznie lekko krzepnąć, wlej go do ciasta i natychmiast włóż do lodówki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g

Podobne przepisy