skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pokrój śliwkę na kawałki.masło, wymieszaj z mąką, nadal siekając. Masa powinna stać się prawie jednorodna, z drobnym okruchem.
włóż cukier (150 g) do twarogu, wymieszaj z mąką, zagniataj ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na półtorej godziny.
mrożone wiśnie lub jagody, które masz, włóż do rondla, tutaj cukier (do smaku), włącz mały ogień.
podczas podgrzewania wiśni sok zostanie uwolniony, więc nie można dodawać wody.
osobno namocz żelatynę. Gdy tylko wiśnie się zagotują, wyłącz ogień, dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści. I sprzątamy w chłodnym miejscu.
rozwałkuj ciasto na 0,5-1 cm, rozprowadź w naczyniu do pieczenia. Wykonujemy szereg nakłuć widelcem.
pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 przez 15-20 minut na złoty kolor.
rozłóż na upieczonej podstawie wiśni (spuść płyn). Ciasto wkładamy do lodówki. Oddzielnie schładzamy sok.
gdy sok zacznie lekko krzepnąć, wlej go do ciasta i natychmiast włóż do lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g