achma (prawdziwa)
skład / składniki
14
porcje:
gotowanie krok po kroku
zagnieść ciasto z wymienionych składników i bardzo cienko rozwałkować.
zanurz każdy arkusz w osolonej wrzącej wodzie na 8-10 sekund.
układamy warstwy w naczyniu do pieczenia, obficie smarując każdy arkusz stopionym masłem.
gdy tylko zostaną ułożone 4-5 warstw, Dodaj do nich połowę nadzienia: trzy na tarce ser i mrożone masło, wszystko wymieszaj ze śmietaną.
następnie powtórz kombinację 4-5 warstw, po ponownie nadzienie. Przykryj wszystko na wierzchu 3-4 warstwami ciasta. Otrzymany pokrój na 6-8 części i wlej stopione masło do każdego cięcia.
wysyłamy do piekarnika o temperaturze 210 stopni na pół godziny, wyjmujemy i delektujemy się pysznym daniem. To achma.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g