achma (prawdziwa)

Niesamowite delikatne i smaczne danie z miękkim serem! Próbowałem z przyjacielem i nie mogłem odmówić recepty. Teraz pieczę bardzo często. Delikatnie-niezrównany-najsmaczniejszy przepis achma, który spodoba się wielu początkującym i niezbyt kulinarnym.
NatochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 12 g
tłuszcze 44 % 27 g
węglowodany 36 % 22 g
306 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

zagnieść ciasto z wymienionych składników i bardzo cienko rozwałkować.

zanurz każdy arkusz w osolonej wrzącej wodzie na 8-10 sekund.

układamy warstwy w naczyniu do pieczenia, obficie smarując każdy arkusz stopionym masłem.

gdy tylko zostaną ułożone 4-5 warstw, Dodaj do nich połowę nadzienia: trzy na tarce ser i mrożone masło, wszystko wymieszaj ze śmietaną.

następnie powtórz kombinację 4-5 warstw, po ponownie nadzienie. Przykryj wszystko na wierzchu 3-4 warstwami ciasta. Otrzymany pokrój na 6-8 części i wlej stopione masło do każdego cięcia.

wysyłamy do piekarnika o temperaturze 210 stopni na pół godziny, wyjmujemy i delektujemy się pysznym daniem. To achma.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy