babeczki w foremkach miodowo-imbirowe
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
wymieszaj suche składniki-mąkę,proszek do pieczenia,cynamon, imbir i cukier.
W misce ubij jajka osobno, dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
dodaj mieszankę jajeczno-miodową do suchych składników i mieszaj, aż będzie gładka.
dodaj olej roślinny i dobrze ubij.
ciasto wlewa się do foremek. Jeśli silikon nie musi być smarowany.Możesz również użyć mankietów papierowych.
do każdej formy wkładamy jagodę (miałem wiśnie spirytusowe).
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz babeczki przez 15 minut.
gdy babeczki są w piekarniku, przygotowujemy lukier: do cukru pudru dodajemy kwas cytrynowy i trochę wody, dobrze mieszamy.
gotowe babeczki polewamy lukrem.
W misce ubij jajka osobno, dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
dodaj mieszankę jajeczno-miodową do suchych składników i mieszaj, aż będzie gładka.
dodaj olej roślinny i dobrze ubij.
ciasto wlewa się do foremek. Jeśli silikon nie musi być smarowany.Możesz również użyć mankietów papierowych.
do każdej formy wkładamy jagodę (miałem wiśnie spirytusowe).
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz babeczki przez 15 minut.
gdy babeczki są w piekarniku, przygotowujemy lukier: do cukru pudru dodajemy kwas cytrynowy i trochę wody, dobrze mieszamy.
gotowe babeczki polewamy lukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal / 100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g