bułeczki czosnkowe z makiem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
rozpuść drożdże z 1 łyżką cukru w niewielkiej ilości wody. Odstaw na czapkę (15 minut).
ubij jajka z pozostałym cukrem, dodaj ciepłą wodę, czosnek, sól. Wlać przesianą mąkę, zagnieść ciasto. Pod koniec partii dodaj olej roślinny. Powinno być elastyczne ciasto.
przenieś ciasto do filiżanki wysmarowanej olejem roślinnym i ustaw podejście w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
gdy ciasto jest gotowe, oderwij od niego małe kawałki i uformuj bułki. Po wyrośnięciu posmaruj bułki jajkiem ubitym z olejem roślinnym, posyp makiem i wykonaj nacięcia ostrzem.
piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
gotowe bułeczki posmaruj czosnkowym olejem roślinnym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g