bułeczki czosnkowe z makiem

niezwykła pyszna bułka jest idealna do kanapek! Bułka z makiem dobrze nadaje się do kanapek.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 74 % 37 g
225 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

rozpuść drożdże z 1 łyżką cukru w niewielkiej ilości wody. Odstaw na czapkę (15 minut).

ubij jajka z pozostałym cukrem, dodaj ciepłą wodę, czosnek, sól. Wlać przesianą mąkę, zagnieść ciasto. Pod koniec partii dodaj olej roślinny. Powinno być elastyczne ciasto.



przenieś ciasto do filiżanki wysmarowanej olejem roślinnym i ustaw podejście w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

gdy ciasto jest gotowe, oderwij od niego małe kawałki i uformuj bułki. Po wyrośnięciu posmaruj bułki jajkiem ubitym z olejem roślinnym, posyp makiem i wykonaj nacięcia ostrzem.



piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 gotowe bułeczki posmaruj czosnkowym olejem roślinnym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy