skład / składniki
gotowanie krok po kroku
rozpuść drożdże z 1 łyżką cukru w niewielkiej ilości wody. Odstaw na czapkę (15 minut).
ubij jajka z pozostałym cukrem, dodaj ciepłą wodę lub bulion, czosnek, sól. Wlać przesianą mąkę, zagnieść ciasto. Pod koniec partii dodaj olej roślinny. Powinno być elastyczne ciasto.
przenieś ciasto do filiżanki wysmarowanej olejem roślinnym i umieść podejście w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Jajka ugotować i zetrzeć.
posiekaj cebulę i usmaż na roztopionym maśle.
wymieszaj jajka z cebulą i solą do smaku.
w przypadku oleju aromatycznego posiekaj czosnek, wymieszaj z olejem roślinnym, Posol.
weź mały kawałek ciasta, rozciągnij go rękami, ułóż nadzienie, uformuj placek, uformuj go w kulkę i włóż do natłuszczonej formy. Za pomocą pędzla posmaruj nasze ciasto aromatycznym olejem. Wypełnij 2/3 formy pasztecikami i umieść na 30 minut w ciepłym miejscu.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, Ustaw ciasto na 35-40 minut, aż wierzch się zarumieni.
wyjmij ciasto, posmaruj olejem za pomocą pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g