ziemniaczana focaccia z pomidorami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Spuścić wodę. Dobrze zetrzyj ziemniaki bez dodawania masła i mleka.
rozpuść drożdże w ciepłej wodzie z cukrem i łyżką mąki (mieszanina powinna odstawić na 15 minut i zacząć "bulgotać").
zagniataj ziemniaki, mąkę, sól, olej i drożdże. Ciasto powinno lekko przylegać do dłoni.Zwinąć w kulkę i pozostawić w misce na 1-1, 5 godziny.
następnie włóż ciasto do formy, formując ciasto rękami na całej powierzchni formy. Układamy, wciskając w ciasto, krążki pomidorów, posypujemy oliwą z oliwek, posypujemy grubą solą i odstawiamy na 1 godzinę.
piec przez 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 210 - 220stopni.
alternatywnie robię focaccia z serem w środku. Również bardzo smaczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g