ziemniaczana focaccia z pomidorami

przerobiony na rosyjski tradycyjny przepis na włoską focaccię!
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
4 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

gotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Spuścić wodę. Dobrze zetrzyj ziemniaki bez dodawania masła i mleka.
rozpuść drożdże w ciepłej wodzie z cukrem i łyżką mąki (mieszanina powinna odstawić na 15 minut i zacząć "bulgotać").
zagniataj ziemniaki, mąkę, sól, olej i drożdże. Ciasto powinno lekko przylegać do dłoni.Zwinąć w kulkę i pozostawić w misce na 1-1, 5 godziny.
następnie włóż ciasto do formy, formując ciasto rękami na całej powierzchni formy. Układamy, wciskając w ciasto, krążki pomidorów, posypujemy oliwą z oliwek, posypujemy grubą solą i odstawiamy na 1 godzinę.
piec przez 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 210 - 220stopni.
alternatywnie robię focaccia z serem w środku. Również bardzo smaczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy