skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak zrobić mannę z dyni? Aby to zrobić, zetrzyj dynię na drobnej tarce.
włącz piekarnik na 180 stopni, aby się rozgrzał. Łączymy wszystkie produkty na ciasto-dynię, semolinę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i kefir. Wszystko dobrze wymieszaj (robimy to szybko, aby semolina nie miała czasu na pęcznienie, w przeciwnym razie ciasto będzie zbyt gęste).
ciasto układamy w formie wysmarowanej olejem roślinnym i wysyłamy na 40-45 minut.do piekarnika. Gotowość sprawdzamy wykałaczką.
podczas pieczenia Manny przygotowujemy syrop. Aby to zrobić, wymieszaj wodę, sok z cytryny i cukier, zagotuj wszystko i gotuj przez 3 minuty, wyłącz i ostudź. Gdy tylko nasze ciasto będzie gotowe, gdy jest jeszcze gorące, napełnij je syropem i posyp wiórkami kokosowymi. Osobiście posypałem więcej proszku do ciasta..
mannik natychmiast unosi się w syropie - wchłonie wszystko w ciągu pół godziny, a my otrzymamy pyszne delikatne ciasto.
miłej herbaty dla wszystkich!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g