Twisted Pie
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
wymieszaj drożdże z cukrem i ciepłą wodą (50 ml) i umieść podchodzić na 10-15 minut.
ubij jajko z cukrem, dodaj sól, mleko, kurkumę, jeszcze raz dobrze ubij i kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj mąkę. Wlać drożdże, zagnieść ciasto. Ciasto okaże się lepkie. Dodaj olej roślinny do gotowego ciasta. Następnie ciasto stanie się elastyczne i zacznie odrywać się od rąk.
ciasto umieścić w ciepłym miejscu na 1-1, 5 godziny.
podziel ciasto na 4 części. Rozwałkuj każdą część w okrąg o średnicy równej średnicy formy, w której upieczesz ciasto.
posmaruj trzy tortille warstwą cukru i mielonych orzechów. Ułóż tortille jeden na drugim. Połóż ciasto nie posypane niczym na wierzchu. Krawędzie tortilli nie mogą być ściśnięte.
umieść półlitrowy słoik na środku ciasta, Wytnij okrąg nożem. Następnie wytnij promienie od krawędzi koła, prawie sięgając do krawędzi ciasta.
promienie powinny mieć łącznie 16 sztuk.
następnie, delikatnie podważając nożem, przekręć 2 razy Sektor ciasta zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Skręć następny sektor w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. I tak-ze wszystkimi sektorami.
Umieść ciasto na wyrośnięciu na 30-40 minut. Posmaruj jajkiem ubitym z mlekiem.
Piec 35-40 minut w temperaturze 200 stopni.
ubij jajko z cukrem, dodaj sól, mleko, kurkumę, jeszcze raz dobrze ubij i kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj mąkę. Wlać drożdże, zagnieść ciasto. Ciasto okaże się lepkie. Dodaj olej roślinny do gotowego ciasta. Następnie ciasto stanie się elastyczne i zacznie odrywać się od rąk.
ciasto umieścić w ciepłym miejscu na 1-1, 5 godziny.
podziel ciasto na 4 części. Rozwałkuj każdą część w okrąg o średnicy równej średnicy formy, w której upieczesz ciasto.
posmaruj trzy tortille warstwą cukru i mielonych orzechów. Ułóż tortille jeden na drugim. Połóż ciasto nie posypane niczym na wierzchu. Krawędzie tortilli nie mogą być ściśnięte.
umieść półlitrowy słoik na środku ciasta, Wytnij okrąg nożem. Następnie wytnij promienie od krawędzi koła, prawie sięgając do krawędzi ciasta.
promienie powinny mieć łącznie 16 sztuk.
następnie, delikatnie podważając nożem, przekręć 2 razy Sektor ciasta zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Skręć następny sektor w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. I tak-ze wszystkimi sektorami.
Umieść ciasto na wyrośnięciu na 30-40 minut. Posmaruj jajkiem ubitym z mlekiem.
Piec 35-40 minut w temperaturze 200 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g