ciasto galaretkowe o Smaku wiśniowo-waniliowym
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Ubij masło z cukrem, wymieszaj jajka widelcem na osobnym talerzu.wlej kilka łyżek mąki do masła i cukru, wlej jajka i dobrze ubij, dodaj połowę porcji mąki, wanilinę, proszek do pieczenia, sól, dokładnie wymieszaj i wlej drugą porcję mąki. Ciasto będzie podobne do gęstej śmietany.
2. wiśnie można przeciąć na pół, włożyć ciasto do natłuszczonej formy, wygładzić łyżką, aby było równomiernie rozłożone w formie, ułożyć na wierzchu ciasta wiśniowego, lekko je dociskając, można dodać mandarynki, włożyć ciasto na 30-45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, chęć sprawdzenia drewnianym szpikulcem. Posyp gotowe ciasto cukrem pudrem. podawać z kremem lub lodami)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g