ciasto z pomidorkami koktajlowymi
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie tak, aby krawędzie wchodziły na boki formy.
2. Ostrożnie odetnij wiśnię z gałęzi, aby pozostały ogony. Umyć, włożyć do formy wysmarowanej oliwą z oliwek, posolić, wstawić do maksymalnie nagrzanego piekarnika na 15 minut.
3. Przetrzyj parmezan. Połóż połowę na dnie formy.
4. W osobnej misce wymieszaj śmietanę, jajka, posiekaną bazylię (nie żałuj bazylii, jest z nią pyszna) i startą jagnięcinę.
5. Wyjmij wiśnie z piekarnika. Ułożyć w formie na startym parmezanie, polać śmietaną i posypać pozostałym parmezanem.
6. Piec ciasto w piekarniku przez 30 minut w 190 stopniach.
7. Smacznego!
2. Ostrożnie odetnij wiśnię z gałęzi, aby pozostały ogony. Umyć, włożyć do formy wysmarowanej oliwą z oliwek, posolić, wstawić do maksymalnie nagrzanego piekarnika na 15 minut.
3. Przetrzyj parmezan. Połóż połowę na dnie formy.
4. W osobnej misce wymieszaj śmietanę, jajka, posiekaną bazylię (nie żałuj bazylii, jest z nią pyszna) i startą jagnięcinę.
5. Wyjmij wiśnie z piekarnika. Ułożyć w formie na startym parmezanie, polać śmietaną i posypać pozostałym parmezanem.
6. Piec ciasto w piekarniku przez 30 minut w 190 stopniach.
7. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g