ciasto migdałowe ze skondensowanym mlekiem
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
ciasto.
dodaj wrzącą wodę do jajek, ubij trochę mikserem na małej mocy. Dodaj cukier, wanilinę i ubij na maksymie.moc do bujnej piany. Następnie dodaj przesianą mąkę i sodę, dokładnie wymieszaj szpatułką.
przykryj spód okrągłej formy papierem do pieczenia, a następnie posmaruj olejem, nie smaruj krawędzi. Włóż ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 g na 20 minut.
upiecz dokładnie to samo 2.ciasto.
krem.
zmiękczona śliwka.ubij białe masło, dodaj wanilinę, wlej mleko skondensowane i ubij mikserem z pełną mocą, aż masa zgęstnieje.
ciasta dobrze ostudzić, posmarować śmietaną i posypać migdałami.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g