gęś z owocami

danie, z którego wszyscy będą w vostroga!
KatrinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 24 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 5 % 2 g
219 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h 50 min

taki przepis kulinarny musi koniecznie uzupełnić listę noworoczną. To jednak Gęś Boże Narodzenie , ale możesz go również przygotować na Nowy Rok.

dobrze oczyszczoną i wypatroszoną Gęś należy wysuszyć, a następnie usunąć nadmiar tłuszczu z powierzchni tuszy. I pamiętaj, aby odciąć końcówki skrzydeł – przydadzą się nam!

następnie użyj drewnianej wykałaczki, aby dźgnąć skórę szyi, aby nie zwisała na blasze do pieczenia. Następnie dokładnie zetrzyj Gęś zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz pieprzem i solą. Zawiń w folię i pozostaw na noc w lodówce.

do nadzienia: lepiej nie obierać jabłek ze skórki, wystarczy je umyć i pokroić w plasterki, usuwając rdzenie. Dokładnie umyj suszone śliwki, a następnie wysusz. Zwykle kroję suszone śliwki na dwie połówki, ale można je również ułożyć w całości. Wymieszaj owoce i wypełnij nimi całe wnętrze gęsi. Jednocześnie staraj się nie wciskać wszystkiego zbyt mocno.

teraz dobrze przymocuj skórę do brzucha, aby nie rozchodziła się podczas pieczenia. Można to zrobić za pomocą tych samych wykałaczek lub mocnych nici.

teraz musisz położyć wstępnie przycięte skrzydła na głębokiej blasze do pieczenia, a już na nich, jak na podporach, połóż Gęś plecami do dołu.

użyj widelca lub wykałaczki, aby wykonać kilka nakłuć górną część tuszy.

wlej gorącą wodę na dno blachy do pieczenia (możesz bulion). Przykryj gęś (i blachę do pieczenia) folią i włóż do piekarnika rozgrzanego do dwustu stopni na pół godziny.

zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piec od dwóch do trzech i pół godziny.

w tym przypadku co pół godziny Gęś należy podlewać sokiem utworzonym na blasze do pieczenia. A kiedy do końca gotowania pozostanie czterdzieści minut, folię należy usunąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy