ciasto wielkanocne ze śmietaną

domowi bardzo się spodoba! Prosty przepis na pyszne ciasta wielkanocne! Przypis: smaczniejsze ciasta niż te, nigdy i nigdzie nie próbowałem! Przygotowałam je na Wielkanoc. Zamiast masła włożyłem margarynę. Ciasto zabrało nieco ponad kilogram mąki. Suche drożdże wypijały 3 łyżki. wystarczyłyby dwa (bez zjeżdżalni). Ale i tak ciasta wielkanocne okazały się bardzo smaczne. Drugiego dnia nic z nich nie zostało... Tak! Mam teraz piekarnik elektryczny, mały, więc standardowe paski w formach nie pasują do niego. Upiekłam w foremkach do ciasta. Okazało się, że dokładnie dwie duże rzeczy. Zwykłe paski na wyjściu - od 5 do 10 sztuk (w zależności od wielkości formy).
AdminAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 72 % 46 g
317 kcal
IG: 2 / 4 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek robimy ciasto: hodujemy drożdże, cukier w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodajemy trochę mąki,mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Rozpuść masło na kuchence i ostudź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka w mikserze razem z cukrem na gęstą pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    To jest to.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę. Jeśli masz pewność suchych drożdży (że są dokładnie dobre), dodaj suche aktywne drożdże do mąki natychmiast - 2 łyżki.L. Jeśli zrobiłeś ciasto, dodaj je do mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę do jajek (nie z lodówki!), ciepłe mleko i stopniowo wmieszaj mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na samym końcu dodaj stopione masło. Ponieważ ciasto na ciasta musi pasować kilka razy, nie wkładamy całej mąki od razu, zostawiamy "na później". Oznacza to, że "pierwsze ciasto" powinno być płynne. "Drugie ciasto" jest nieco gęstsze. I wreszcie trzecie ciasto-gładkie, elastyczne, nieprzywierające do dłoni. I konsystencja mniej lub bardziej gęstej śmietany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ciasto do "pierwszego ciasta", delikatnie wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu, przykrywając serwetką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto powinno wzrosnąć trzy razy. Za każdym razem należy go dokładnie ugniatać przez co najmniej pięć minut. Dodaj mąkę i dodaj olej roślinny. W rzeczywistości olej roślinny jest potrzebny do smarowania rąk. Ciasto ugniata się tylko rękami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po raz trzeci do ciasta dodajemy umyte, wysuszone i zwinięte rodzynki w mące.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ugniataj rękami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Czwarty raz ciasto rośnie już w formach (wypełniamy formy o jedną trzecią). Powierzchnię ciasta można posmarować surowym żółtkiem (choć sam tego nie robię) lub pokryć olejem roślinnym na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Formy smarujemy olejem, a spód pokrywamy pergaminem. Gotowe ciasta wielkanocne będą nie tyle przewiewne, co pół-powietrzne i, co dla mnie osobiście jest szczególnie ważne, & quot; mokre & quot;, a nie suche!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wesołych Świąt!

ostrzegam od razu, że te wielkanocne ciasta są bardzo satysfakcjonujące. Ponieważ jednak mamy jasną Wielkanoc tylko raz w roku, myślę, że nadal możesz spróbować kawałka ciasta wielkanocnego. Przepis kulinarny dostał się od mojej mamy. Ponieważ na ogół mieliśmy dużą rodzinę (i zawsze było wielu gości), przygotowaliśmy wiele ciast wielkanocnych. Właściwie dlatego tomy są tak przerażające. Przy określonej proporcji możesz upiec ciasta wielkanocne dla swojej rodziny i na prezent dla przyjaciół, sąsiadów, kolegów z pracy i tak dalej. To znaczy, wystarczy dla wszystkich.

gotowanie takiego ciasta maślanego zajmuje dużo czasu. W naszej rodzinie zawsze zajmuje to cały dzień i prawie całą noc. Ale jeśli zmniejszysz przepis, możesz zarządzać przez cztery godziny (licząc wzrost ciasta).

jeszcze jedna kwestia: zawsze pieczemy ciasta wielkanocne ze świeżymi drożdżami, przepis określa je. Nie wiem, ile należy umieścić suchych, ponieważ nie próbowałem. Polecam jednak kupić świeże.

tak! Aby ciasto zmieściło się w pojemniku i miało miejsce do wyrośnięcia (jeśli robisz ciasta zgodnie z pierwszą recepturą), weź standardowe emaliowane wiadro. Brzmi może i śmiesznie, ale bardzo wygodnie;))
przepis na maślane ciasta specjalnie dla dużych rodzin:
mleko-1 L;
mąka pszenna-4 kg;
jajka-30 szt;
śmietana-1 kg;
masło-1 kg;
cukier - 2 kg;
rodzynki - 450g;
drożdże świeże - 75 g;
olej słonecznikowy - 100 ml;
wanilia;
sól.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy