skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek robimy ciasto: hodujemy drożdże, cukier w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodajemy trochę mąki,mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Rozpuść masło na kuchence i ostudź.
Krok 2:
Ubij jajka w mikserze razem z cukrem na gęstą pianę.
Krok 3:
To jest to.
Krok 4:
Przesiej mąkę. Jeśli masz pewność suchych drożdży (że są dokładnie dobre), dodaj suche aktywne drożdże do mąki natychmiast - 2 łyżki.L. Jeśli zrobiłeś ciasto, dodaj je do mąki.
Krok 5:
Dodaj śmietanę do jajek (nie z lodówki!), ciepłe mleko i stopniowo wmieszaj mąkę.
Krok 6:
Na samym końcu dodaj stopione masło. Ponieważ ciasto na ciasta musi pasować kilka razy, nie wkładamy całej mąki od razu, zostawiamy "na później". Oznacza to, że "pierwsze ciasto" powinno być płynne. "Drugie ciasto" jest nieco gęstsze. I wreszcie trzecie ciasto-gładkie, elastyczne, nieprzywierające do dłoni. I konsystencja mniej lub bardziej gęstej śmietany.
Krok 7:
Dodaj ciasto do "pierwszego ciasta", delikatnie wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu, przykrywając serwetką.
Krok 8:
Ciasto powinno wzrosnąć trzy razy. Za każdym razem należy go dokładnie ugniatać przez co najmniej pięć minut. Dodaj mąkę i dodaj olej roślinny. W rzeczywistości olej roślinny jest potrzebny do smarowania rąk. Ciasto ugniata się tylko rękami.
Krok 9:
Po raz trzeci do ciasta dodajemy umyte, wysuszone i zwinięte rodzynki w mące.
Krok 10:
Wymieszaj.
Krok 11:
Ugniataj rękami.
Krok 12:
Czwarty raz ciasto rośnie już w formach (wypełniamy formy o jedną trzecią). Powierzchnię ciasta można posmarować surowym żółtkiem (choć sam tego nie robię) lub pokryć olejem roślinnym na wierzchu.
Krok 13:
Formy smarujemy olejem, a spód pokrywamy pergaminem. Gotowe ciasta wielkanocne będą nie tyle przewiewne, co pół-powietrzne i, co dla mnie osobiście jest szczególnie ważne, & quot; mokre & quot;, a nie suche!
Krok 14:
Wesołych Świąt!
gotowanie takiego ciasta maślanego zajmuje dużo czasu. W naszej rodzinie zawsze zajmuje to cały dzień i prawie całą noc. Ale jeśli zmniejszysz przepis, możesz zarządzać przez cztery godziny (licząc wzrost ciasta).
jeszcze jedna kwestia: zawsze pieczemy ciasta wielkanocne ze świeżymi drożdżami, przepis określa je. Nie wiem, ile należy umieścić suchych, ponieważ nie próbowałem. Polecam jednak kupić świeże.
tak! Aby ciasto zmieściło się w pojemniku i miało miejsce do wyrośnięcia (jeśli robisz ciasta zgodnie z pierwszą recepturą), weź standardowe emaliowane wiadro. Brzmi może i śmiesznie, ale bardzo wygodnie;))
przepis na maślane ciasta specjalnie dla dużych rodzin:
mleko-1 L;
mąka pszenna-4 kg;
jajka-30 szt;
śmietana-1 kg;
masło-1 kg;
cukier - 2 kg;
rodzynki - 450g;
drożdże świeże - 75 g;
olej słonecznikowy - 100 ml;
wanilia;
sól.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g