skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotuj kaczkę. Tutaj, jak zawsze: oczyść ,posmaruj (najlepiej) i wysusz. Następnie dobrze umyte pomarańcze kroimy w kostkę ze skórką, mieszamy z pieprzem, goździkami i solą. I wypełnij kaczkę powstałą mieszaniną. Składamy jej nogi i szyjemy, aby nadzienie nie wypadło.
pozostałe warzywa: marchewkę, cebulę i seler kroimy na duże kawałki. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 150-160 gr.
weź głęboką blachę do pieczenia i połóż na niej pokrojone warzywa. Kładziemy kaczkę na wierzchu i wysyłamy do piekarnika na dwie godziny. Co kwadrans polewamy kaczkę gotowanym sosem.
sos do podlewania: gdy kaczka stoi w piekarniku, szybko robimy sos do podlewania. Wlej sok pomarańczowy do małego rondla, włóż tutaj brązowy cukier i wlej ocet. Doprowadź do wrzenia na kuchence i przytrzymaj przez dwie minuty.
Kaczka okazuje się bardzo niezwykła. Jeśli porównasz na przykład tę samą kaczkę z kaszą gryczaną, różnica jest natychmiast Odczuwalna. Ta kaczka z pomarańczami pochłania cały ich aromat i słodkawą kwaskowatość. Ogólnie rzecz biorąc, prawdziwe jedzenie noworoczne (a do Nowego Roku będzie czas na trening;).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g