pieczona kaczka w całości w sosie z cebulą i cytrusami

co może być lepszego niż tradycja? Tylko pyszna tradycja, pieczeń z kaczki. Chociaż do Nowego Roku jest jeszcze bardzo daleko, myślę, że taki przepis kulinarny w Nowym Roku powinien być obowiązkowy. Szpiegowałem go u wspaniałego kucharza A. Selezneva-noworoczna kaczka z pomarańczami.
SilvaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 10 g
tłuszcze 60 % 24 g
węglowodany 15 % 6 g
280 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

przygotuj kaczkę. Tutaj, jak zawsze: oczyść ,posmaruj (najlepiej) i wysusz. Następnie dobrze umyte pomarańcze kroimy w kostkę ze skórką, mieszamy z pieprzem, goździkami i solą. I wypełnij kaczkę powstałą mieszaniną. Składamy jej nogi i szyjemy, aby nadzienie nie wypadło.

pozostałe warzywa: marchewkę, cebulę i seler kroimy na duże kawałki. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 150-160 gr.

weź głęboką blachę do pieczenia i połóż na niej pokrojone warzywa. Kładziemy kaczkę na wierzchu i wysyłamy do piekarnika na dwie godziny. Co kwadrans polewamy kaczkę gotowanym sosem.

sos do podlewania: gdy kaczka stoi w piekarniku, szybko robimy sos do podlewania. Wlej sok pomarańczowy do małego rondla, włóż tutaj brązowy cukier i wlej ocet. Doprowadź do wrzenia na kuchence i przytrzymaj przez dwie minuty.

Kaczka okazuje się bardzo niezwykła. Jeśli porównasz na przykład tę samą kaczkę z kaszą gryczaną, różnica jest natychmiast Odczuwalna. Ta kaczka z pomarańczami pochłania cały ich aromat i słodkawą kwaskowatość. Ogólnie rzecz biorąc, prawdziwe jedzenie noworoczne (a do Nowego Roku będzie czas na trening;). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy