skład / składniki
gotowanie krok po kroku
razem z jajkami zmielić cukier, następnie dodać olej roślinny i mieszać do uzyskania gładkości.
podgrzej świeże mleko, ale nie doprowadzaj go do wrzenia, natychmiast rozpuść w nim masło i wymieszaj z ubitą mieszanką jajeczną.
wlej semolinę i pozostaw na 20 minut.
dobrze przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając wlać do masy mleczno-Manny.
bardzo dokładnie wymieszaj.
w postaci dodatków można umieścić startą marchewkę i kawałki jabłek, różne jagody, suszone owoce, mak i orzechy i tak dalej.
nasmaruj naczynie do pieczenia masłem i wlej do niego ciasto.
piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 gr. około 40 minut.
już gotowy
mannik
dobrze jest posypać cukrem pudrem na wierzchu lub polać lukrem (czekoladowym lub mlecznym).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g