łuszcząca się Samsa z mielonym mięsem

Samsa to nie tylko bardzo satysfakcjonujące, ale także bardzo soczyste danie! oszczędność czasu i wygodne
olagrigAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 47 % 24 g
węglowodany 41 % 21 g
324 kcal
IG: 10 / 90 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

rozwałkuj ciasto nie większe niż 2 mm grubości.

następnie pokrój go na kwadraty o długości i szerokości 10 cm.

połóż mięso mielone na środku każdego kwadratu (na łyżce stołowej), na którym połóż masło mocno zamrożone na 1 cm.

przymocuj krawędzie samsy – aby uzyskać quardrat - wszystkie 4 rogi samsy należy owinąć w kopertę i uszczypnąć rękami. Chociaż w rzeczywistości samsy można wykonać w dowolnym kształcie, nawet trójkątnym, jak na zdjęciu.
rozłożyć samsy na natłuszczonej blasze do pieczenia szwami w dół i posmaruj każdą z nich mieszanką jajeczną.

Rozgrzej piekarnik do 180 i włóż samsy do pieczenia. Zajmie to 40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy