łuszcząca się Samsa z mielonym mięsem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
rozwałkuj ciasto nie większe niż 2 mm grubości.
następnie pokrój go na kwadraty o długości i szerokości 10 cm.
połóż mięso mielone na środku każdego kwadratu (na łyżce stołowej), na którym połóż masło mocno zamrożone na 1 cm.
przymocuj krawędzie samsy – aby uzyskać quardrat - wszystkie 4 rogi samsy należy owinąć w kopertę i uszczypnąć rękami. Chociaż w rzeczywistości samsy można wykonać w dowolnym kształcie, nawet trójkątnym, jak na zdjęciu.
rozłożyć
samsy
na natłuszczonej blasze do pieczenia szwami w dół i posmaruj każdą z nich mieszanką jajeczną.
Rozgrzej piekarnik do 180 i włóż samsy do pieczenia. Zajmie to 40 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g