skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ubij razem z jajkami cukier, a następnie dodaj cukier waniliowy. Wlać kefir, w którym soda jest zgaszona i odpowiednio wymieszać. Delikatnie dodaj mąkę w małych porcjach i ponownie wymieszaj, aż będzie gładka.
truskawki obrać, umyć i pozostawić do wyschnięcia.
w przygotowanej formie (z masłem i posypaną mąką) ułóż połowę ciasta. Na wierzchu-truskawki pokrojone na połówki(można je w całości). I ponownie połóż drugą połowę ciasta na truskawkach.
wstaw do piekarnika na około godzinę.
ciasto truskawkowe można posypać cukrem pudrem na wierzchu, a nawet polać lukrem (mlecznym lub czekoladowym). Chociaż, moim zdaniem, bez tego okazuje się bardzo smaczny, pachnący, szczególnie do herbaty.
białym lukrem mlecznym lub jogurtem Zwykle dekoruję takie ciasto truskawkowe, jeśli jest okazja świąteczna. Poranne śniadanie o szczególnym znaczeniu jest właśnie dla niego. W tym przypadku okazuje się bardziej soczysty. Na górze oczywiście musisz ozdobić go świeżymi truskawkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g