skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wziąłem ten przepis kulinarny z czysto amerykańskiej strony poświęconej gotowaniu. Nauczyłam się, jak to zrobić na wideo w tym samym miejscu. To klasyczna wersja american pie, tak jak robią to sami Amerykanie.
od razu zastrzegam, że z naszego tortu
american pie
różni się nie tylko niezupełnie zwykłym nadzieniem (jeśli zauważysz, jest masło, śmietana i jajko), ale także swoim wyglądem. American Pie jest koniecznie przykryty nadzieniem siatką płaskich talerzy ciasta. Ma boki, a nadzienie jest jakby wkomponowane w samo ciasto. Można powiedzieć, że to taki sernik, ale tylko w formie ciasta))
aby przygotować ciasto, możesz użyć nasadek do ciasta w mikserze. Aby to zrobić, przy niskiej prędkości wymieszaj mąkę z solą i schłodzonym masłem, pokrojonym na kawałki. Ciasto nie powinno stać się jednorodne(nie będzie działać). Gdy pojawi się okruchy, ostrożnie wlej zimną wodę małymi porcjami. Gdy tylko ciasto utworzy coś jednorodnego, wyjmij je i uformuj w kształt kuli.
teraz musisz oddzielić jedną trzecią części od ciasta i obie części, zawinięte w folię spożywczą (oddzielnie od siebie), włóż do lodówki na pół godziny.
większość ciasta rozwałkowujemy na warstwę (1 cm grubości), nawijamy na wałek do ciasta i przenosimy do formy. Odetnij nadmiar, uformuj z ciasta coś w rodzaju kosza z bokami. I wkładamy formę do zamrażarki na 20 minut.
ubij jajko ze śmietaną.
natychmiast włącz piekarnik na 180 g, aby się rozgrzał.
pokrój obrane jabłka na kwadratowe kawałki. Wymieszaj z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny, mąką, stopionym masłem.
rozwałkuj drugi kawałek ciasta o grubości 0,5 cm i pokrój na osiem (lub więcej) płyt o szerokości 1,5 cm każda.
nadzienie jabłkowe układamy w koszu ciasta i za pomocą pędzla pokrywamy boki ciasta jajkiem ubitym ze śmietaną.
połóż cztery talerze ciasta na cieście.
cztery inne płyty układamy prostopadle do pierwszej i przeplatamy obie (jak kosz).
odetnij dodatkowe kawałki ciasta, co jest konieczne, ściśnij.
pieczemy przez godzinę lub krócej.
najlepiej schłodzić american pie przed podaniem.
w Ameryce jest zwykle podawany przyozdobiony lodami waniliowymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g