American pie

intrygująca hollywoodzka szarlotka jest teraz w Twoim domu.
AdminAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 36 % 16 g
węglowodany 57 % 25 g
256 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.

wziąłem ten przepis kulinarny z czysto amerykańskiej strony poświęconej gotowaniu. Nauczyłam się, jak to zrobić na wideo w tym samym miejscu. To klasyczna wersja american pie, tak jak robią to sami Amerykanie.

od razu zastrzegam, że z naszego tortu american pie różni się nie tylko niezupełnie zwykłym nadzieniem (jeśli zauważysz, jest masło, śmietana i jajko), ale także swoim wyglądem. American Pie jest koniecznie przykryty nadzieniem siatką płaskich talerzy ciasta. Ma boki, a nadzienie jest jakby wkomponowane w samo ciasto. Można powiedzieć, że to taki sernik, ale tylko w formie ciasta))

aby przygotować ciasto, możesz użyć nasadek do ciasta w mikserze. Aby to zrobić, przy niskiej prędkości wymieszaj mąkę z solą i schłodzonym masłem, pokrojonym na kawałki. Ciasto nie powinno stać się jednorodne(nie będzie działać). Gdy pojawi się okruchy, ostrożnie wlej zimną wodę małymi porcjami. Gdy tylko ciasto utworzy coś jednorodnego, wyjmij je i uformuj w kształt kuli.

teraz musisz oddzielić jedną trzecią części od ciasta i obie części, zawinięte w folię spożywczą (oddzielnie od siebie), włóż do lodówki na pół godziny.

większość ciasta rozwałkowujemy na warstwę (1 cm grubości), nawijamy na wałek do ciasta i przenosimy do formy. Odetnij nadmiar, uformuj z ciasta coś w rodzaju kosza z bokami. I wkładamy formę do zamrażarki na 20 minut.

ubij jajko ze śmietaną.

natychmiast włącz piekarnik na 180 g, aby się rozgrzał.

pokrój obrane jabłka na kwadratowe kawałki. Wymieszaj z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny, mąką, stopionym masłem.

 rozwałkuj drugi kawałek ciasta o grubości 0,5 cm i pokrój na osiem (lub więcej) płyt o szerokości 1,5 cm każda.

nadzienie jabłkowe układamy w koszu ciasta i za pomocą pędzla pokrywamy boki ciasta jajkiem ubitym ze śmietaną.

połóż cztery talerze ciasta na cieście.

 cztery inne płyty układamy prostopadle do pierwszej i przeplatamy obie (jak kosz).

odetnij dodatkowe kawałki ciasta, co jest konieczne, ściśnij.

pieczemy przez godzinę lub krócej.

najlepiej schłodzić american pie przed podaniem.

w Ameryce jest zwykle podawany przyozdobiony lodami waniliowymi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy