skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ciasto gruszkowe jest nie mniej smaczne niż ciasto jabłkowe. Ci, którzy przynajmniej raz go próbowali, twierdzą nawet, że smakuje lepiej. Ale-smak i kolor, jak mówią))
w naszym ogrodzie rośnie stara gruszka, więc
ciasto gruszkowe
często gotujemy. Z wielu przepisów wybrałem jeden, moim zdaniem najbardziej udany.
istnieją dwa sposoby przygotowania tego dania. Po pierwsze: gruszki układa się na dnie formy. Po drugie: gruszki układa się na środku ciasta. W drugim przypadku (zwłaszcza jeśli wziąłeś .twarde gruszki) owoce mogą pozostać sztywne.
Zacznij ciasto:
zmiękczone masło miesza się z cukrem (bierzemy połowę), cukrem waniliowym, a następnie jajkiem. Następnie przesiej mąkę i wymieszaj z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Rozcieńczyć gorącą wodą i zagnieść ciasto, łącząc je z częścią olejową.
gruszki obieramy, kroimy w plasterki i rozprowadzamy posmarowane masłem dno formy. Obficie posyp gruszki cukrem i napełnij ciastem.
włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz do miękkości. To zajmie trochę czasu.
gdy ciasto dojrzeje, pozwól mu ostygnąć, a dopiero potem odwróć dolną stronę do góry. Oznacza to, że gruszki powinny znajdować się na górze.
gdy ciasto gruszkowe odpowiednio ostygnie, można je pokroić na kawałki i podawać z bitą śmietaną. W mojej rodzinie tak bardzo kochają))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g