ciasto gruszkowe

zamiast Charlotte upiecz ciasto gruszkowe - bardzo smaczna alternatywa.
SilvaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 65 % 34 g
282 kcal
IG: 11 / 6 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

ciasto gruszkowe jest nie mniej smaczne niż ciasto jabłkowe. Ci, którzy przynajmniej raz go próbowali, twierdzą nawet, że smakuje lepiej. Ale-smak i kolor, jak mówią))

w naszym ogrodzie rośnie stara gruszka, więc ciasto gruszkowe często gotujemy. Z wielu przepisów wybrałem jeden, moim zdaniem najbardziej udany.

istnieją dwa sposoby przygotowania tego dania. Po pierwsze: gruszki układa się na dnie formy. Po drugie: gruszki układa się na środku ciasta. W drugim przypadku (zwłaszcza jeśli wziąłeś .twarde gruszki) owoce mogą pozostać sztywne.

Zacznij ciasto:

zmiękczone masło miesza się z cukrem (bierzemy połowę), cukrem waniliowym, a następnie jajkiem. Następnie przesiej mąkę i wymieszaj z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Rozcieńczyć gorącą wodą i zagnieść ciasto, łącząc je z częścią olejową.

gruszki obieramy, kroimy w plasterki i rozprowadzamy posmarowane masłem dno formy. Obficie posyp gruszki cukrem i napełnij ciastem.

włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz do miękkości. To zajmie trochę czasu.

gdy ciasto dojrzeje, pozwól mu ostygnąć, a dopiero potem odwróć dolną stronę do góry. Oznacza to, że gruszki powinny znajdować się na górze.

gdy ciasto gruszkowe odpowiednio ostygnie, można je pokroić na kawałki i podawać z bitą śmietaną. W mojej rodzinie tak bardzo kochają))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy