ciasteczka ze skondensowanym mlekiem

słodkie ciasteczka w kształcie kulek idealnie pasują do menu noworocznego! Dla wszystkich miłośników słodkich potraw skondensowane mleko to doskonała uczta. A do pieczenia ciasteczek nadaje się najlepiej - zarówno jako składnik, jak i nadzienie. Przekonaj się sam dzięki temu przepisowi kulinarnemu. Sugerujemy pieczenie ciasteczek ze skondensowanym mlekiem.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 68 % 43 g
314 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    &039;gotuj&039; ciasto.Chłodzić.Wprowadzamy jajka.Wyrabiać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Formujemy kulki.Piec około 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mleko skondensowane, kakao, cukier.proszek, koniak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wykonujemy cięcia.Dodaj nadzienie do ciasteczek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Polej polewą czekoladową i margaryną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

wszystko odbywa się bardzo prosto i szybko. Wlej wodę do rondla, dodaj sól i zagotuj. Wlej mąkę do wrzącej wody i szybko wymieszaj, aż powstanie jednorodna masa. Następnie zdejmij patelnię z ognia i schłodź ciasto do temperatury 60 stopni. Do ciasta dodajemy jajka i mieszamy do uzyskania jednorodnej, elastycznej masy. Następnie z ciasta robimy kulki i układamy je na blasze do pieczenia, lekko natłuszczonej. Piec w piekarniku w temperaturze 230 stopni przez 15 minut. Schłodzić gotowe kulki.
podczas chłodzenia ciasteczek robimy nadzienie. Dodaj kakao, cukier puder i koniak do skondensowanego mleka i dokładnie wymieszaj. Następnie każda piłka jest lekko nacięta lub przebita i wypełniona nadzieniem. Następnie polej kulki polewą czekoladową i to wszystko-ciasteczka ze skondensowanym mlekiem są gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy