Kaczka pekińska

jeden z najlepszych przepisów na kaczkę! Warto spróbować i już nie zapomnisz! Przeczytałem ten przepis na kaczkę pekińską w książce kucharskiej i bardzo mi się podobał, spróbuj! Bardzo smaczna i oryginalna Kaczka pekińska. To jedna z najbardziej znanych potraw w Pekinie.
AselekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 13 g
tłuszcze 58 % 29 g
węglowodany 16 % 8 g
343 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h
a to jedzenie jest przygotowywane w ten sposób: przed smażeniem kaczki należy ją rozmrozić. Dlatego 2 dni przed gotowaniem musisz wyjąć go z zamrażarki do lodówki . Następnie wyjmij z lodówki i rozmrażaj przez około dziesięć godzin. Kiedy wszystko się rozmrozi, musisz go umyć zimną wodą. Użyj noża, aby odciąć górne paliczki. Odetnij nadmiar tłuszczu z kaczki, szczególnie w okolicy guzka i szyi. Konieczne jest zawieszenie go na widelcu lub haku, zagotowanie czajnika i zalanie ptaka wrzącą wodą ze wszystkich stron. Pozwól wodzie spłynąć, wytrzyj kaczkę ręcznikiem. Następnie musisz wziąć sherry i pocierać kaczkę ze wszystkich stron, a także w środku. Pozwól jej położyć się przez 10 minut. Po dwunastu godzinach kaczkę należy posmarować cienką warstwą miodu. Zwróć go do lodówki na kolejne dwanaście godzin. Rozgrzej piekarnik do 190. Połóż kaczkę na grillu do góry piersią. Umieść ruszt na blasze do pieczenia i przykryj folią. Włóż do piekarnika i piecz przez godzinę. Olej sezamowy, imbir pieprz mielony, i sos sojowy, dokładnie wymieszać. Następnie wyjmij blachę do pieczenia z kaczką, usuń folię z płynem i blachą do pieczenia. Nasmaruj masę kaczki. Następnie należy dodać ciepło w piekarniku do 260 stopni. Umieść kaczkę na ruszcie, a następnie w piekarniku i piecz przez dwadzieścia pięć minut. Jeśli kaczka się pali, należy zmniejszyć ciepło i wydłużyć czas gotowania. Wymieszaj sos sojowy z miodem, ubij. Wyjmij kaczkę z piekarnika i posmaruj tą mieszanką. Umieść w piekarniku na grillu. Piecz przez około dziesięć minut, aż będzie chrupiąca. Upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić na kawałki. W przypadku naleśników wymieszaj mąkę z wodą, dodaj mleko, masło, jajko. Piec naleśniki na patelni. Kaczka pekińska powinna być podawana z naleśnikami, porem i sosem sojowym smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sherry - 163   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy