skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Myjemy tusze z kaczki i suszymy ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
Pocieramy kaczkę solą i pieprzem.
Krok 3:
Następnie posmaruj tuszę z kaczki sosem miodowo-musztardowym. Wysyłamy kaczkę do lodówki na kilka godzin (od 1 do 8 godzin), aby namoczyć SOS. Po upływie czasu wkładamy do środka 3-4 jabłka (wolę kwaśną "antonovkę"), cynamon (mielony), liść laurowy i gałkę muszkatołową.
Krok 4:
Przygotowaną tuszę wkładamy do naczynia do pieczenia, posypujemy sokiem z cytryny i przecinamy nożem w kilku miejscach. Formę z kaczką wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, pieczemy przez godzinę. Okresowo podlewaj kaczkę stopionym tłuszczem.
Krok 5:
Aby kaczka nie przypaliła się na górze, przykryj ją folią. Możesz całkowicie owinąć tuszę folią, a następnie kaczka upiecze się w środku, nie trzeba jej podlewać. Po upływie czasu zmniejszamy ciepło piekarnika do 160 stopni, wkładamy pozostałe jabłka do formy, polewamy tłuszczem z kaczki i pieczemy przez kolejne 20 minut. Kaczka z jabłkami jest gotowa, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g