kawa Mokka

Piękny przepis na aromatyczną kawę z dyskretnym posmakiem pomarańczy!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
236 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przepis na kawę Mokka: mleko; orzechy migdałowe; pomarańcza; Kawa; Kakao w proszku; miód; koniak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smażyć migdały na złoty kolor w piekarniku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj skórkę z pomarańczy na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko do kadzi, dodaj prażone migdały i skórkę pomarańczową

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj na małym ogniu, aż się zagotuje, ale nie gotuj!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej proszek kakaowy do szklanki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Robienie kawy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Filtruj mleko do innej szklanki i dodaj miód.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj kawę do kakao i dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tutaj dodajemy mleko z miodem i koniak.

  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

kilka miesięcy temu byłem poważnie zafascynowany robieniem różnych napojów kawowych. Jednym z moich pierwszych eksperymentów była kawa Mokka. Okazało się, że kawa jest bardzo smaczna i aromatyczna, a co najważniejsze nadaje się do najróżniejszych potraw śniadaniowych. Jeśli jesteś również zainteresowany tym napojem, postępuj zgodnie z prostymi instrukcjami przepisu kulinarnego. Zaczynamy więc przygotowywać kawę Mokka, wylewając czyste orzechy migdałowe na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wkładając do piekarnika, aby usmażyć na złoty kolor. Podczas gdy nasze ziarna są gotowane, wlej mleko do średniej wielkości pojemnika, a następnie wlej tam przygotowane migdały i skórkę pomarańczową, a następnie gotuj na bardzo małym ogniu, aż się zagotuje, ale nie gotuj. Następnie przygotowujemy naturalną kawę tak, jak zwykle. Teraz wlej kakao do szklanki i napełnij ją parzoną kawą. Następnie w osobnej szklance wymieszaj miód z rozgrzanym mlekiem. Następnie wlej mleko do filiżanki kawy i dodaj łyżkę koniaku. Oto kawa Mokka i gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal / 100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g

Podobne przepisy