najsmaczniejsze ciasto z kremem

niesamowicie pyszny deser z delikatnym kremowym kremem cytrynowym! Przedstawiam wam przepis kulinarny-ciasto kremowe, przygotowane z miłością i przyjemnością.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 37 % 14 g
węglowodany 53 % 20 g
225 kcal
IG: 10 / 5 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.

wlej wodę do rondla z grubym dnem, dodaj szczyptę soli. Gdy się zagotuje, włóż oleje. Zmniejsz ogień i dodaj mąkę, ciągle mieszając. Staramy się, aby nie tworzyły się grudki. Usuwamy z pieca i schładzamy przez trzy minuty. Następnie wbijamy jedno jajko, jednocześnie ubijając masę mikserem, aby jajka się nie ugotowały. Dostaniemy piękne, elastyczne ciasto. Ogrzewamy piekarnik do 180 stopni. Napełnij worek cukierniczy ciastem i wyciśnij długie "kiełbaski" na blasze wyłożonej pergaminem. Te" kiełbaski " będą podstawą naszego ciasta, więc robimy je tak długo, jak potrzebujemy. Przygotuj krem: osobno zagotuj mleko. Podczas podgrzewania ubij jajka z cukrem i mąką, aż będą gładkie. Gdy mleko się zagotuje, dodaj do niego masę jajeczną, intensywnie ubijając powstałą śmietanę trzepaczką lub mikserem. Zmniejszamy ogień i doprowadzamy do wrzenia, nie przestając przeszkadzać. Po schłodzeniu wcieramy skórkę z jednej cytryny w śmietanę, a następnie ubijamy zmiękczonym masłem. Wysyłamy do lodówki na pół godziny. Bierzemy prostokątny kształt z wysokimi ścianami, kładziemy na dnie warstwę ciast budyniowych, obficie rozprowadzamy je kremem na wierzchu, zamykamy drugą warstwą ciast, które również pokrywamy kremem. I tak dalej. Kiedy wszystkie ciasta są w cieście, wkładamy nasz przysmak do lodówki (takie jedzenie powinno stać tylko w zimnym miejscu, w przeciwnym razie się rozprzestrzeni).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy