skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wlej wodę do rondla z grubym dnem, dodaj szczyptę soli. Gdy się zagotuje, włóż oleje. Zmniejsz ogień i dodaj mąkę, ciągle mieszając. Staramy się, aby nie tworzyły się grudki. Usuwamy z pieca i schładzamy przez trzy minuty. Następnie wbijamy jedno jajko, jednocześnie ubijając masę mikserem, aby jajka się nie ugotowały. Dostaniemy piękne, elastyczne ciasto. Ogrzewamy piekarnik do 180 stopni. Napełnij worek cukierniczy ciastem i wyciśnij długie "kiełbaski" na blasze wyłożonej pergaminem. Te" kiełbaski " będą podstawą naszego ciasta, więc robimy je tak długo, jak potrzebujemy. Przygotuj krem: osobno zagotuj mleko. Podczas podgrzewania ubij jajka z cukrem i mąką, aż będą gładkie. Gdy mleko się zagotuje, dodaj do niego masę jajeczną, intensywnie ubijając powstałą śmietanę trzepaczką lub mikserem. Zmniejszamy ogień i doprowadzamy do wrzenia, nie przestając przeszkadzać. Po schłodzeniu wcieramy skórkę z jednej cytryny w śmietanę, a następnie ubijamy zmiękczonym masłem. Wysyłamy do lodówki na pół godziny. Bierzemy prostokątny kształt z wysokimi ścianami, kładziemy na dnie warstwę ciast budyniowych, obficie rozprowadzamy je kremem na wierzchu, zamykamy drugą warstwą ciast, które również pokrywamy kremem. I tak dalej. Kiedy wszystkie ciasta są w cieście, wkładamy nasz przysmak do lodówki (takie jedzenie powinno stać tylko w zimnym miejscu, w przeciwnym razie się rozprzestrzeni).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g