Ciasto Klasztorne
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
ubij trzy jajka w mikserze ze szklanką cukru, aż ten ostatni całkowicie się rozpuści. Następnie włóż ubite jajka do łaźni wodnej i gotuj, ubijając trzepaczką, aż masa zacznie zwiększać objętość. Usuwamy z pieca, a następnie ubijamy mikserem, wlewając połowę mąki wraz z bułką tartą żytnią (pokruszoną). Bierzemy formę pokrytą masłem i wlewamy do niej nasze ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku. Ubij pozostałe jajka z cukrem, dodaj kakao, mąkę i mleko. Włóż do łaźni wodnej i gotuj, aż zgęstnieje. Usuń i pozwól masie ostygnąć. Wprowadzamy masło i ubijamy w mikserze. To będzie krem. Upieczone ciasto kroimy na dwie części, dolną pokrywamy gęsto kremem. Pokrywamy również górną część, aby samo ciasto pod kremem nie było widoczne. Dekorujemy świeżymi, a najlepiej konserwowanymi owocami. Osobiście używałam brzoskwiń, ponieważ są to ulubione potrawy moich dzieci.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal / 100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g