pomarańczowa babeczka z czekoladą

zwiewna babeczka o subtelnym smaku po prostu rozpływa się w ustach! Przyjaciel poczęstował się na drugi dzień pyszną babeczką z pomarańczami. Nie przepadam za słodyczą, ale nawet ja jadłam tę babeczkę z przyjemnością. Nazywa się to "pomarańczową babeczką". Przepis kulinarny zapisałem w mojej książce kucharskiej. Zrobię to sam. Zróbmy to razem.
LusinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 58 % 31 g
292 kcal
IG: 6 / 3 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Nasze składniki. Najpierw musisz wziąć dwie miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. W jednym włożyć żółtka,

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innym-proteiny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź miskę żółtek. Ubij je mikserem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do nich masło, które wcześniej wyjmij z lodówki, powinno zmiękczyć. Rozgnieć masło widelcem i wymieszaj z żółtkami. Włóż cukier, torebkę cukru waniliowego. Ubij wszystko mikserem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie kontynuuj ubijanie

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I włóż śmietanę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I wlej naturalny sok pomarańczowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmiel skórkę pomarańczową w młynku do kawy i włóż również do miski, w której ubijasz składniki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Delikatnie wlej go do miski do reszty składników cienkim strumieniem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I dobrze wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W osobnej misce do uzyskania gęstej piany

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ubij białka

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I delikatnie wymieszaj z ciastem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie weź schłodzoną tabliczkę czekolady.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Połam na małe kawałki i wymieszaj je z ciastem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Weź naczynie do pieczenia. Posmaruj go olejem i polej go ciastem. Włóż do piekarnika. Piec około pół godziny w temperaturze 200 stopni. Przebij gotowe ciasto wykałaczką na całym obwodzie i zalej sokiem pomarańczowym, do którego dodaj cukier puder. Możesz polać pomarańczową babeczkę polewą czekoladową. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy