skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Nasze składniki. Najpierw musisz wziąć dwie miski.
Krok 2:
Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. W jednym włożyć żółtka,
Krok 3:
W innym-proteiny.
Krok 4:
Weź miskę żółtek. Ubij je mikserem.
Krok 5:
Dodaj do nich masło, które wcześniej wyjmij z lodówki, powinno zmiękczyć. Rozgnieć masło widelcem i wymieszaj z żółtkami. Włóż cukier, torebkę cukru waniliowego. Ubij wszystko mikserem.
Krok 6:
Następnie kontynuuj ubijanie
Krok 7:
I włóż śmietanę
Krok 8:
I wlej naturalny sok pomarańczowy.
Krok 9:
Zmiel skórkę pomarańczową w młynku do kawy i włóż również do miski, w której ubijasz składniki.
Krok 10:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 11:
Delikatnie wlej go do miski do reszty składników cienkim strumieniem.
Krok 12:
I dobrze wymieszaj.
Krok 13:
W osobnej misce do uzyskania gęstej piany
Krok 14:
Ubij białka
Krok 15:
I delikatnie wymieszaj z ciastem.
Krok 16:
Następnie weź schłodzoną tabliczkę czekolady.
Krok 17:
Połam na małe kawałki i wymieszaj je z ciastem.
Krok 18:
Weź naczynie do pieczenia. Posmaruj go olejem i polej go ciastem. Włóż do piekarnika. Piec około pół godziny w temperaturze 200 stopni. Przebij gotowe ciasto wykałaczką na całym obwodzie i zalej sokiem pomarańczowym, do którego dodaj cukier puder. Możesz polać pomarańczową babeczkę polewą czekoladową. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g