chleb bez drożdży z mąki pszenno-żytniej

taki chleb nie zaszkodzi Twojej szczupłej talii! Ciasto na ten chleb odbywa się bez drożdży na specjalnym zakwasie. Ciekawie było wypróbować właściwie wyhodowany zakwas. Mam przepis. Bardzo smaczny chleb, bardzo różni się od chleba drożdżowego. Nie wypisuj słów, musisz spróbować. To jest przepis na chleb na zakwasie, który również znajduje się na stronie.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 84 % 42 g
200 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.

Opara:

połącz zakwas z wodą, dodaj mąkę, wymieszaj. Zwiń w kulkę, włóż do miski i pozostaw na cztery godziny w pokoju.temp. Możesz trzymać godzinę w ten sposób, a następnie włożyć do lodówki na osiem do dziesięciu godzin.

ciasto:

wymieszaj mąkę, przesiej dwukrotnie.

wlej całą wodę do ciasta i dokładnie wymieszaj mikserem (patrz zdjęcie). Dodaj mąkę, ugniataj ze średnią prędkością 3-5 min.

ciasto ułożyć na powierzchni roboczej, złożyć kilka razy, zwinąć w kulkę, włożyć do miski wysmarowanej olejem, zwinąć po misce, aby kulka pokryła się folią olejową. Miska powinna być większa niż piłka cztery razy. Pozostaw do wyrośnięcia na 3-4 godziny.
ugniataj w procesie trzy razy z jednogodzinną przerwą.

przenieś ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą. Zagnieść ciasto w prostokąt, wyciskając z ciasta bardzo duże pęcherzyki powietrza. Następnie na prostokącie obróć szerokie krawędzie do środka. Następnie ponownie uszczypnij krawędzie na środku. Zwiń, uszczelniając szew, i przenieś chleb do formy natłuszczonej szwem w dół. Przykryj chleb folią i pozostaw na dwie godziny.

w pełni wykończone ciasto nie jest sprężyste. Jeśli spróbujesz nacisnąć go palcem, pozostaje dołek, który się nie wyrównuje.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni na dnie piekarnika umieść miskę z wodą. Pokrój chleb i posyp nasionami. Włóż formę z chlebem do piekarnika i piecz parą, najpierw 10-15 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie wypuść parę, otwierając piekarnik i wyciągając miskę z wodą (w razie potrzeby obróć chleb o 180 stopni) obniż temperaturę do 200 C piec 35-45 minut na złoty kolor.

schłodzić gotowy chleb przez 10 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie przenieść na ruszt i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy