skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Opara:
połącz zakwas z wodą, dodaj mąkę, wymieszaj. Zwiń w kulkę, włóż do miski i pozostaw na cztery godziny w pokoju.temp. Możesz trzymać godzinę w ten sposób, a następnie włożyć do lodówki na osiem do dziesięciu godzin.
ciasto:
wymieszaj mąkę, przesiej dwukrotnie.
wlej całą wodę do ciasta i dokładnie wymieszaj mikserem (patrz zdjęcie). Dodaj mąkę, ugniataj ze średnią prędkością 3-5 min.
ciasto ułożyć na powierzchni roboczej, złożyć kilka razy, zwinąć w kulkę, włożyć do miski wysmarowanej olejem, zwinąć po misce, aby kulka pokryła się folią olejową. Miska powinna być większa niż piłka cztery razy. Pozostaw do wyrośnięcia na 3-4 godziny.
ugniataj w procesie trzy razy z jednogodzinną przerwą.
przenieś ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą. Zagnieść ciasto w prostokąt, wyciskając z ciasta bardzo duże pęcherzyki powietrza. Następnie na prostokącie obróć szerokie krawędzie do środka. Następnie ponownie uszczypnij krawędzie na środku. Zwiń, uszczelniając szew, i przenieś chleb do formy natłuszczonej szwem w dół. Przykryj chleb folią i pozostaw na dwie godziny.
w pełni wykończone ciasto nie jest sprężyste. Jeśli spróbujesz nacisnąć go palcem, pozostaje dołek, który się nie wyrównuje.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni na dnie piekarnika umieść miskę z wodą. Pokrój chleb i posyp nasionami. Włóż formę z chlebem do piekarnika i piecz parą, najpierw 10-15 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie wypuść parę, otwierając piekarnik i wyciągając miskę z wodą (w razie potrzeby obróć chleb o 180 stopni) obniż temperaturę do 200 C piec 35-45 minut na złoty kolor.
schłodzić gotowy chleb przez 10 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie przenieść na ruszt i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g