maślane paszteciki nadziewane kapustą w piekarniku

wspaniałe domowe wypieki z maślanego ciasta drożdżowego! Bardzo prosty przepis na robienie bujnych ciast z nadzieniem z soczystej kapusty, cebuli i marchewki w piekarniku, które mile zaskoczą ich wspaniałym smakiem i na pewno przypadną do gustu wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 61 % 23 g
194 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak po prostu ugotować puszyste ciasta z nadzieniem kapuścianym z marchewką i cebulą w piekarniku, które z pewnością przypadną do gustu wielu ze względu na ich wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy do przygotowania domowych wypieków z maślanego ciasta drożdżowego z soczystą kapustą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź drobne sito i przesiej pięćset gramów mąki pszennej premium do miski objętościowej, a następnie wlej do niej dwie łyżki cukru, osiem gramów suchych drożdży szybko działających, pół łyżeczki soli, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia i dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź głęboką miskę i rozbij do niej jedno jajko kurze, które następnie ubij, a następnie wlej do miski sto pięćdziesiąt mililitrów ciepłego mleka, sto pięćdziesiąt mililitrów przegotowanej wody o temperaturze pokojowej i bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przygotowaną płynną bazę do miski z suchą mieszanką mąki, a następnie wymieszaj wszystkie składniki razem i zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zbierz ciasto rękami w grudkę i wlej dwie łyżki oleju roślinnego do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kontynuuj wyrabianie ciasta rękami, aż będzie gładkie przez dziesięć minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż jednorodne i elastyczne ciasto do miski, a następnie przykryj je ręcznikiem kuchennym i umieść na godzinę w ciepłym miejscu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby przygotować nadzienie, weź grubą tarkę i zetrzyj jedną małą marchewkę, a następnie drobno posiekaj jedną średnią główkę cebuli i włóż warzywa do patelni umieszczonej na kuchence z pięćdziesięcioma mililitrami oleju roślinnego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój pięćset gramów białej kapusty w małe paski i umieść ją na wspólnej patelni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj sól do smaku na patelni, a następnie wymieszaj warzywa i smaż je przez pięć minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej suszoną bazylię, koperek, natkę pietruszki, zirę, paprykę, chmiel-suneli do smaku na patelnię, dwa ząbki czosnku i jedną łyżkę koncentratu pomidorowego przepuszczone przez prasę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj mieszankę papryki, pięćdziesiąt gramów masła na patelnię do smaku i wymieszaj wszystkie składniki razem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj duszenie kapusty w najniższej temperaturze kuchenki, mieszając od czasu do czasu przez dziesięć do piętnastu minut, a następnie schłodź ugotowane nadzienie do temperatury pokojowej.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po upływie czasu posyp stół odrobiną mąki i rozłóż na nim ciasto, które następnie lekko ugniataj i podziel na dwanaście części, z których z kolei uformuj bułki i przykryj je ręcznikiem kuchennym na piętnaście minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po upływie czasu ugniataj kolejno każdą bułkę do ciasta o wymaganym rozmiarze i rozłóż na nich jedną łyżkę stołową ze zjeżdżalnią przygotowanego nadzienia, po czym bardzo dobrze połącz krawędzie ciastek.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nadaj ciastom pożądany kształt i rozłóż je na blasze wyłożonej pergaminem, którą następnie przykryj ręcznikiem kuchennym i umieść placki na półce na dwadzieścia minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po upływie czasu posmaruj placki ubitym żółtkiem z dodanymi dwiema łyżkami mleka i włóż blachę do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu pięciu stopni.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Po dwudziestu do dwudziestu pięciu minutach wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i posmaruj placki trzydziestoma gramami masła, a następnie rozłóż je na talerzu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na bardzo prosty przepis na robienie różowych, bujnych i pysznych domowych ciast z ciasta drożdżowego z nadzieniem z soczystej białej kapusty w piekarniku! Prawidłowo zagniecione ciasto drożdżowe do pieczenia ciast maślanych w piekarniku to gwarancja udanego gotowania i najsmaczniejszego efektu końcowego! Pamiętaj, aby przygotować wspaniałe ciasta według naszego przepisu i być mile zaskoczonym wspaniałym smakiem domowych wypieków! Smacznego! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy