ciasto z klopsikami w piekarniku

piękne ciasto na obiad, pyszne, rodzina doceni.
Helena LucynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 51 % 22 g
węglowodany 26 % 11 g
276 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zagnieść ciasto, wlać do blachy do pieczenia

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż gotowe klopsiki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp startym serem

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieczemy, podajemy

1. Możesz użyć zakupionych klopsików, ale przed pieczeniem musisz je wyjąć z zamrażarki na 15-20 minut, aby lekko rozmrozić. Aby później łatwiej było je wcisnąć do ciasta.
Cóż, jeśli sam robisz klopsiki, wręcz przeciwnie, musisz je trochę zamrozić.
2. Lekko ubij jajka, dodaj śmietanę. Następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na naleśniki.
3. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Wciśnij klopsiki do ciasta, w wystarczająco bliskiej odległości
zetrzyj ser i zasyp w szczelinach między klopsikami.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (lepiej poruszać się po piekarniku).
5. Gotowe ciasto odstawić na chwilę i wchłonąć wystający sok z klopsików.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy