skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Możesz użyć zakupionych klopsików, ale przed pieczeniem musisz je wyjąć z zamrażarki na 15-20 minut, aby lekko rozmrozić. Aby później łatwiej było je wcisnąć do ciasta.
Cóż, jeśli sam robisz klopsiki, wręcz przeciwnie, musisz je trochę zamrozić.
2. Lekko ubij jajka, dodaj śmietanę. Następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na naleśniki.
3. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Wciśnij klopsiki do ciasta, w wystarczająco bliskiej odległości
zetrzyj ser i zasyp w szczelinach między klopsikami.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (lepiej poruszać się po piekarniku).
5. Gotowe ciasto odstawić na chwilę i wchłonąć wystający sok z klopsików.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g