Język bakłażana z serem w piekarniku

niesamowite połączenie bakłażana, czosnku i sera! Podczas smażenia bakłażany pochłaniają dużo oleju,więc wybrałem dla siebie gotowanie według tego przepisu. W piekarniku warzywa są mniej kaloryczne. Tym, którzy dbają o swoją sylwetkę i zdrowie, bardzo polecam to danie!
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 43 % 6 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

1. Przed gotowaniem wskazane jest namoczenie bakłażana w osolonej wodzie. Następnie wyciśnij, wysusz i pokrój wzdłuż na talerze. Posiekany bakłażan natrzyj posiekanym czosnkiem.

2. Połóż plastry bakłażana na wysmarowanej olejem roślinnym blasze do pieczenia. Na wierzchu kładziemy pokrojone pomidory. Posyp tartym serem i wyślij do piekarnika do pieczenia w 180 stopniach przez około 25 minut.

nasze bakłażany są gotowe, podawane ozdobione ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy