zapiekanka z cukinii z serem w piekarniku

bezpretensjonalna, ale pyszna zapiekanka dla miłośników cukinii. Zapiekanka z cukinii z serem ma apetyczną złotą skórkę, a cukinia w niej prawie nie jest wyczuwalna. Jest dobra i schłodzona. W tej formie wydaje mi się, że wygląda jak ciasto.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 41 % 9 g
120 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka na lekką pianę, wlej mleko, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę, wymieszaj, aż będzie gładka. Możesz użyć trzepaczki lub miksera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej tarce, drobno posiekaj warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ser i warzywa mieszamy z mieszanką jajeczno-mleczną. Sól do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cukinię obrać, pokroić w cienkie plasterki i połączyć z płynną mieszanką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i wlej do niego przyszłą zapiekankę. Cukinia powinna być całkowicie pokryta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieczemy zapiekankę w podgrzanej do 180 stopni. piekarnik około 30 minut, aż cukinia będzie miękka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zapiekanka z cukinii jest gotowa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy