ziemniaki z cukinią i boczkiem w piekarniku

obfite soczyste pikantne danie z młodymi ziemniakami i cukinią! .
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 44 % 7 g
131 kcal
IG: 29 / 71 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Cukinię pokroić w plasterki 0,5 cm, posolić, wymieszać i odstawić na 10 minut, następnie płyn spuścić;
2. Ziemniaki umyć, nie obrać, również pokroić w plasterki;
3. Boczek pokroić w talerze;
4. Nasmaruj formę olejem;
5. Ułóż cukinię;
6. Ułóż czosnek pokrojony w plasterki;
7. Rozłóż boczek;
8. Ułóż ziemniaki, sól, pieprz, przykryj folią;
9. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut z folią i 20 minut bez folii;
10. Podawaj naczynie na gorąco, posyp drobno posiekanymi ziołami.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Młode ziemniaki - 61   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy