ziemniaki z cukinią i boczkiem w piekarniku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Cukinię pokroić w plasterki 0,5 cm, posolić, wymieszać i odstawić na 10 minut, następnie płyn spuścić;
2. Ziemniaki umyć, nie obrać, również pokroić w plasterki;
3. Boczek pokroić w talerze;
4. Nasmaruj formę olejem;
5. Ułóż cukinię;
6. Ułóż czosnek pokrojony w plasterki;
7. Rozłóż boczek;
8. Ułóż ziemniaki, sól, pieprz, przykryj folią;
9. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut z folią i 20 minut bez folii;
10. Podawaj naczynie na gorąco, posyp drobno posiekanymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Młode ziemniaki - 61 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g