placki z dyni w piekarniku
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Obierz dynię ze skóry i nasion, pokrój w drobną kostkę (im mniejszy kawałek, tym szybciej warzywo się ugotuje), gotuj na parze. Wcześniej włożyłem go do durszlaka i gotowałem nad garnkiem z wrzącą wodą, a teraz mam Multicooker - gotuję w nim.
2. Rozbij jajka do miski, wlej kefir, wymieszaj trzepaczką. Następnie przesiej mąkę do tej samej miski, dokładnie wymieszaj, aby rozbić wszystkie grudki.
3. Zmiel dynię w blenderze do konsystencji puree, a następnie włóż do ciasta, wlej cukier i wymieszaj.
4. Rozłóż ciasto na blasze do pieczenia, uprzednio posmarowanej masłem, używając łyżki stołowej.
5. Piecz placki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
ułóż placki na stosie i podawaj.
smacznego wieczoru)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g