ziemniaki akordeon z grzybami

to greckie danie spodoba się wszystkim, spróbuj. Radzę spróbować, smacznego dla wszystkich!!!
NastiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 73 % 11 g
62 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min

drobno posiekaj grzyby, dodaj posiekane warzywa, lekko dopraw solą i pieprzem. Jeśli ziemniaki są młode, dobrze spłucz i nie obierz. W każdym ziemniaku wykonaj głębokie cięcia (bez przecinania do końca). W ziemniakach, delikatnie odsuwając nacięte warstwy, włóż nadzienie grzybowe. Zrób to ze wszystkimi ziemniakami. Praca jest żmudna i wymaga cierpliwości. Ale wynik jest tego wart.

nadziewane ziemniaki ułożyć na blasze do pieczenia (przykryłam folią) i lekko polać olejem. Przepis dawał masło, ale ja wolę masło roślinne, więc lekko skropiłem oliwą. Piec w piekarniku przez 30 minut, przykryty folią. Następnie zdejmij folię i zrumień. Ziemniaki akordeonowe są gotowe, można je podawać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Młode ziemniaki - 61   kcal/100g

Podobne przepisy