ziemniaki akordeon z grzybami
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
drobno posiekaj grzyby, dodaj posiekane warzywa, lekko dopraw solą i pieprzem. Jeśli ziemniaki są młode, dobrze spłucz i nie obierz. W każdym ziemniaku wykonaj głębokie cięcia (bez przecinania do końca). W ziemniakach, delikatnie odsuwając nacięte warstwy, włóż nadzienie grzybowe. Zrób to ze wszystkimi ziemniakami. Praca jest żmudna i wymaga cierpliwości. Ale wynik jest tego wart.
nadziewane ziemniaki ułożyć na blasze do pieczenia (przykryłam folią) i lekko polać olejem. Przepis dawał masło, ale ja wolę masło roślinne, więc lekko skropiłem oliwą. Piec w piekarniku przez 30 minut, przykryty folią. Następnie zdejmij folię i zrumień. Ziemniaki akordeonowe są gotowe, można je podawać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Młode ziemniaki - 61 kcal/100g